NRK Meny
Normal

– Regjeringen struper flyplassen

Lufthavnen har høyest vekst i landet, men får ikke pengene som trengs til å utvide. Høyre mener regjeringen struper utviklingen.

Regjeringen struper utviklingen på Stavanger lufthavn, mener Rogaland Høyre. Avinor får ikke pengene som trengs til å utvikle flyplassen som har den høyeste trafikkveksten i landet. Høyre mener dette vil ramme næringslivet i hele regionen

REGJERINGEN MÅ PÅ BANEN: Stavangerordfører Christine Sagen Helgø mener at regjeringen kan frastå fra å ta utbytte fra Avinor.

Christine Sagen Helgø

HANDLINGSROM: – Regjeringen må gi Avinor det handlingsrommet som trengs, mener Sagen Helgø (H).

Foto: Høyre
Leif Anker Lorentzen

VIL UTVIDE: Lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen ønsker å utvide terminalen.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Vi har de siste ti årene investert mellom to og en halv til tre milliarder kroner på alt fra parkeringshus og hotell til rullebaner og terminal. Akkurat nå har vi pågående prosjekter på ca. 350 millioner, og vi har fullt trøkk på planleggingen av utvidelse av terminalen, og kommer til å legge dette frem for styret i høst.

Det sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen til NRK.no.

Problemet er at Avinor har bedt om seks milliarder til de store flyplassene i landet, men får bare to – og disse er øremerket nye lufthavner i Hammerfest og Mo i Rana.

– Regjeringen må på banen

– Her må regjeringen på banen, og gi Avinor det handlingsrommet som trengs, sier ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø (H).

– Blant annet kan de frastå å ta utbytte fra Avinor. Bare det er et beløp på nesten 500 millioner i året. Staten trenger ikke disse pengene, men det gjør Avinor, for å kunne investere videre i flyplasser som er lønnsomme.

Ifølge Lorentzen er ankomst fra utland den største utfordringen for lufthavnen.

– Der er det veldig trangt, og det er midt i bygget. For å få gjort noe med dette må vi skaffe oss litt albuerom. Vi kommer først til å utvide ankomst innland, og så tar vi ankomst utland etterpå. Vi kommer til å doble kapasiteten til begge deler.

Solaordfører: – Kjempeviktig

Men Høyre frykter at denne utvidelsen kan ryke på grunn av pengemangel.

– Flyplassen går med overskudd. Den vokser, og den er med på å drive de andre flyplassene i Norge. Dette er kjempeviktig, sier Ole Gabriel Ueland, ordfører i Sola.

– De store flyplassene som faktisk tjener penger i Norge har ingen midler til fremtidige investeringer. Dette er dramatisk, særlig for næringslivet, sier Sagen Helgø.