Hopp til innhold

– På høy tid med nye permitteringsregler

Konsernsjefen i Westcon jubler over at regjeringen nå gjør det billigere for arbeidsgiver å permittere ansatte.

Westcon Ølen

På Westcons verft på Ølen i Rogaland kan de nye permitteringsreglene bety at konsernet ikke trenger å ty til oppsigelser.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– Det er bra at regjeringen har lyttet til næringen. Både arbeidsgivere og arbeidstakerorganisasjoner har vært tydelige på dette, og det er et godt skritt i riktig retning, sier Arne Birkeland, konsernsjef i verftet Westcon i Ølen.

Regjeringen la i dag fram revidert nasjonalbudsjett for 2015.

Blant endringene foreslår regjeringen nå å gå tilbake til tidligere permitteringsregler for arbeidsgivere. Det betyr at lønnsplikten for arbeidsgiver reduseres fra 20 til ti dager.

Det foreslås også å øke dagpengeordningen under permittering fra 26 til 30 uker av en periode på 18 måneder.

For Westcon vil endringen, som trer i kraft 1. juli i år, gi større fleksibilitet.

– På kort sikt gir det oss større fleksibilitet, og på lang sikt kan vi satse på flere folk for å bygge langsiktig kompetanse, sier Birkeland.

Holder kompetanse i bedriftene

Øystein Hansen

– Ikke en dag for tidlig, sier Øystein LO om regjeringens forslag til endringer i permitteringsreglene.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

Og endringene kommer ikke en dag for tidlig, sier Øystein Hansen i LO Rogaland.

– Vi ønsker dette utspillet hjertelig velkommen. I perioder der det er mindre å gjøre for bedriftene, er det viktig å beholde kompetansen i bedriften, sier Hansen.

Han mener 20 dagers lønnsplikt har gjort det umulig for arbeidsgivere å permittere ansatte.

– Denne snuoperasjonen skulle vært iverksatt i morgen, ikke 1. juli. Situasjonen vi er inne i gjør at arbeidsledigheten øker, og regjeringen må nok se på om ikke tusen tiltaksplasser i forhold til arbeidsledige også er for lite, sier Hansen.

Han refererer til regjeringens forslag revidert nasjonalbudsjett om å øke antall tiltaksplasser med tusen som gjennomsnitt for andre halvår i 2015. Det gir rundt 12.000 tiltaksplasser for ordinære arbeidssøkere i år.

Ingen retur for oppsagte arbeidere

Westcon er blant bedriftene som har sett seg nødt til å si opp ansatte som følge av dagens permitteringsordning.

– Justeringene vi har gjort har vært knyttet til markedet og utviklingen vi har sett der, og den har jo ikke gått i riktig retning det siste året. Nye permitteringsregler blir mer et tiltak for å unngå å gå ytterligere til verks, sier Birkeland, og fortsetter:

– Permittering er jo alltid en plan B. Plan A er å finne nye prosjekter. Jeg har tro på at det kommer flere prosjekter sigende i fjorden, sier han.