Hopp til innhold

– Mitt livs prosjekt

Utstillingen som åpner i Stavanger i kveld er svært personlig for den norsk-chilenske kuratoren Daniela Arriado.

Verk av Enrique Ramirez i en av ølhallene ved Tou Scene

Flere verk av chilenske kunstnere er utstilt i ølhallene på Tou. Her er et verk av Enrique Ramirez.

Foto: Anett Espeland / NRK

– Det er litt pompøst å si at det er et livsprosjekt, men jeg har jo egentlig det forholdet til de fleste prosjektene, sier den norsk-chilenske kuratoren Daniela Arriado.

I ølhallene på Tou Scene i Stavanger, som nå er galleri, viser chilenerne sine verk, 40 år etter at Augusto Pinochet tok makten ved et militærkupp i landet. Kurator Arriado har samlet videokunstverk fra fem unge chilenske kunstnere.

– Landets kollektive hukommelse

Et verk av Enrique Ramirez pryder den ene veggen.

– Han dedikerer filmen til selve minnet, hvordan du låner andres minner og legger til din egen identitet. Det er det alle unge chilenere har gjort. Vi har levd historien i landet vårt gjennom den kollektive hukommelsen. Det er det utstillingen handler om, sier Arriado.

Hun kom selv til Norge fra Chile som treåring, og jobber nå som kurator i Stavanger og Berlin. Utstillingen «Memory – lost & found» er en drøm som går i oppfyllelse

– Det er det mest personlige prosjektet jeg har gjort til nå. I veldig mange år har jeg hatt lyst til å vise chilenske kunstnere i Norge. Det har også vært en personlig søken etter historien om landet mitt, for å nærme meg Chile, sier hun.

Kurator Daniela Arriado til venstre, og kunstner Andrea Wolf foran en av hennes videoinstallasjoner.

Kurator Daniela Arriado, og kunstner Andrea Wolf foran en av hennes videoinstallasjoner.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Vil ta avstand fra politikken

Andrea Wolf viser seks videoinstallasjoner i en serie som heter Little Memories – små minner. Hun er basert i Brooklyn, og bruker gamle 8 millimeter-familiefilmer som hun finner, og viser dem sammen med små leketøysfigurer.

– Kunsten min er ikke nødvendigvis politisk, men reflekterer over minnet gjennom de små hverdagslige tingene, sier Wolf.

Hun mener flere av dagens kunstnere har behov for å ta avstand fra politiseringen, men at de uansett er påvirket av historien.

– Jeg føler at vi alltid er påvirket av historiene enten vi er bevisst på det eller ikke, sier Wolf.

– Veldig mange følelser

På en annen vegg i ølhallen henger videoverket til Lorena Zillurelo, som også kommer til åpningen. Arreado har jobbet i ti år med denne utstillingen.

– Lorena fikk et brev av sin far der han forteller hvordan 11. september 1973 var for han. Det var dagen forandret historien til Chile, som startet 15 år med mørke, sier hun.

Inntrykket blir sterkt.

– Det er veldig mye følelser som kommer frem, nesten sterkere for meg som har emigrert. Jeg er veldig nysgjerrig og vil vite mer, sier hun.