– Kreftpasienter må våge å tenke negativt

Mennesker med kreft og andre alvorlige sykdommer bør bearbeide de negative tankene sine i stedet for å stenge dem ute, mener meditasjonslærer.

Jon Høyland, Margaret Telfer, Leif Stokka

Jon Høyland, kursleder i meditasjon, Margaret Telfer, rådgiver i Kreftforening og tidligere kreftpasient Leif Stokka mener at meditasjon er verdifullt for å takle sykdom.

Foto: Silje Foss Langeland / NRK

– Jeg tror ikke at det å overbevise seg selv om at noe negativt er positivt, er det beste. Jeg tror det er viktigere å akseptere situasjonen slik den er, sier kursleder i Acem-meditasjon, Jon Høyland.

Han mener at man i stedet kan la de negative tankene slippe til gjennom meditasjon og bli fortrolig med dem, og dermed se at det kanskje er tanker man henger seg mer opp i enn nødvendig. Ifølge Høyland kan man på den måten klare å markere avstand til tankene sine.

Høyland har blant annet holdt foredrag på kreftforeningens arrangement «kveldsåpent» i Stavanger. Her var et av hovedtemaene nettopp det å la de negative tankene få slippe til.

– Takene får ikke styre

Kari Strøm

Kari Strøm har tidligere hatt lymfekreft. Hun mener meditasjon har hjulpet henne med å kontrollere tankene sine.

Foto: Silje Foss Langeland / NRK

– Meditasjonen hjelper meg til å holde roen, og tankene får ikke lov til å styre så mye som de ellers ville gjort, sier Kari Strøm.

Hun var ferdig med behandling for lymfekreft for seks år siden, og har brukt meditasjon aktivt for å redusere stress både under og etter sykdommen.

– Jeg har lært å ta imot disse tankene slik Jon snakket om. De får lov til å bare komme og gå. Jeg kan i mye større grad velge hvilke tanker jeg vil konsentrere meg om, og jeg valgte å tenke at jeg skal bli frisk, sier hun.

En god idé?

Høyland stiller spørsmål ved om det å sitte stille for seg selv og slippe de negative tankene til er en god idé for mennesker som opplever at de sliter med vanskelige tanker rundt sykdommen, fremtiden og behandling.

– Man skulle tro at det ikke er noen god idé, men i forhold til annen stressmestring har dette vært et effektivt virkemiddel, sier han.

Ifølge ham er det å ha en diagnose og en alvorlig sykdom en stressfaktor i seg selv, som man må lære å leve med og akseptere. Det krever en omstilling, noe ikke alle klarer å takle.

– Vi har fått tilbakemelding fra grupper som gjennom meditasjon har blitt roligere, sover bedre og har færre muskelplager, forteller han.

– Viktig å kjenne på det negative

Leif Stokka har vært symptomfri fra prostatakreft i over tre år. Han brukte meditasjon som et hjelpemiddel da han var syk.

– Det er viktig å kjenne på de negative tankene også, men dessverre tror jeg det er mange som legger lokk på de følelsene, sier han.

Høyland hadde selv prostatakreft for rundt 13 år siden. Ifølge ham var det å meditere en god hjelp i den perioden.

– Jeg var allerede vant til å slippe til alle tanker, både negative og positive, under meditasjon og jeg er veldig takknemlig for at jeg hadde den evnen da, sier han.

Stor interesse

– Vi vil skape møteplasser for mennesker som har kreft eller har hatt kreft, og for pårørende, sier rådgiver i Kreftforeningen i Stavanger, Margaret Telfer.

Hun forteller at det er stor interesse for meditasjon i forbindelse med sykdom.

– Det som er påvist vitenskapelig er at meditasjon har en effekt på hjerneaktivitet og blodtrykk, søvnkvalitet og at det er stressdempende, sier hun.

Både Leif Stokka og Kari Strøm mener at meditasjon hjalp dem da de var kreftsyke. Høyland forteller at meditasjon handler om å slippe til alle tanker.

– Det er ingen tanker som er forbudt i meditasjon. Man lar tanker som er stressende og negative komme, så observerer man tankene og lar dem gå etterpå. Man sier til seg selv at det er jo bare negative tanker, avslutter Høyland.