NRK Meny
Normal

Mener konkurstall skjuler en omfattende svart økonomi

Advokat Odd Jo Forsell og Næringsforeningens Harald Minge mener det skjuler seg en omfattende svart økonomi bak de økende konkurstallene i bygg- og anleggsbransjen. De savner en tøffere linje fra myndighetene.

Bygg - og anlegg

Advokat Odd Jo Forsell og direktør i Næringsforeningen, Harald Minge, er ikke imponert over hvordan myndighetene har håndtert problemet med svart arbeid i bygg- og anleggsbransjen.

Foto: NRK

Advokat Odd Jo Forsell

Advokat og leder for Stavanger Høyre, Odd Jo Forsell.

Foto: Odd Rune Kyllingstad
Harald Minge

Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi må passe på at vi ikke får italienske tilstander med en stor svart økonomi, advarer advokat Odd Jo Forsell.

Som bobestyrer har han arbeidet med flere mindre selskap i byggenæringen som har gått konkurs. NRK skrev i går at antall konkurser i Rogaland blant mindre byggefirma er tredoblet de siste årene.

Forsell og Næringsforeningen i Stavanger mener det skjuler seg en betydelig svart økonomi bak disse tallene.

– Her snakker vi egentlig om en ganske stor svart økonomi med underslag, sier Forsell, som også er leder for Stavanger Høyre.

– Flere mangler regnskap

Disse små byggfirmaene blir stort sett tatt for mindre ting, ifølge advokaten, som for eksempel manglende regnskapsførsel.

– Jeg tror at disse firmaene spekulerer i at de kan drive på sånn en stund. Kanskje er de ikke så lenge i landet? Derfor går det en stund før de slås konkurs av det offentlige fordi de skylder skatt eller moms, sier han.

– Blir ikke tatt på alvor

Forsell er ikke imponert over det arbeidet som er gjort de senere årene for å forsøke å fjerne de useriøse firmaene. Han får støtte fra administrerende direktør i Næringsforeningen, Harald Minge.

– Fram til nå har man tatt dette altfor lite alvorlig. Det er derfor vi er i den situasjonen vi nå er i, sier han.

Minge mener dette er en sak for tilsynsmyndighetene, og vil ha svartelisting av de useriøse firmaene.

– Vi må sette inn økte politiressurser for å bekjempe dette, for risikoen for å bli tatt er altfor lav, sier han.

– Presser ut de seriøse

Minge hevder seriøse byggefirma, på grunn av alt det svarte arbeidet, har trukket seg helt ut av markedet med renovasjon av privatboliger.

– En god del av de større, seriøse selskapene styrer unna fordi de rett og slett ikke er konkurransedyktige på pris. Vi snakker da om et voksende, svart marked som de seriøse er sjanseløse mot, fastslår han.

Næringsforeningen har derfor tatt initiativ til et tettere samarbeid med både politiet og tilsynsmyndighetene i et forsøk på å stoppe utviklingen innenfor bygg og anleggsbransjen.

– Dette vil være en av de viktige sakene for bransjen framover, men det er ikke dermed sagt at alle disse selskapene som går konkurs er useriøse eller driver med svart arbeid, presiserer Minge.

– For lett å starte firma

Advokat Forsell mener det i dag er altfor enkelt å etablere seg med firma i bransjen.

– Når det koster mer for det offentlige å rydde opp etter en konkurs enn det koster for dem å starte firmaet, så synes jeg det er noe galt. Har en ikke kapital til å starte et selskap, så burde en heller ikke få muligheten til å gjøre det, sier Forsell.