NRK Meny
Normal

– Jeg ble syk av Terra-skandalen

Haugesund kommune tapte millioner da meglerfirmaet Terra Securities ble slått konkurs. En krevende og utmattende prosess, sier ordfører Petter Steen. Han gruer seg til en ny rettsrunde starter på nyåret.

Petter Steen jr.

Petter Steen jr. gruer seg til en ny Terra-runde, og grøsser når han ser tilbake.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB/Scanpix

– Terra-skandalen gjorde meg syk. Det var utrolig tøft og Jeg var redd for psyken min i etterkant, sier ordfører i Haugesund, Petter Steen.

Når det denne uken ble kjent at rettssaken kommer opp i Oslo tingrett på nyåret, var det som er gufs fra fortiden for ordføreren.

– Slike prosesser er krevende. Du skal holde hodet kaldt og hjertet varmt, og ikke motsatt. Utad må man veie sine ord på gullvekt for det kan jo komme rettslige prosesser, og det gjorde det jo. Samtidig må man prøve å ivareta sin egen psykiske helse, sier Steen.

– Ganske langt nede og helt utslitt

Det er nå seks år siden Terra-skandalen sprakk i media. Haugesund var en av åtte norske kommuner som hadde lånt penger for å investere gjennom Terra Securities. Selskapet gikk senere konkurs, og kommunene tapte store millionsummer på obligasjonene.

– I perioder, særlig i starten, følte jeg at jeg var ganske langt nede og veldig utslitt. Jeg ble mistenkt for ting som jeg ikke hadde gjort uten å kunne gå ut og korrigere dette bildet. Det var krevende for meg og de andre som var innblandet i dette, og de som var rundt oss privat, sier Steen.

– I ettertid har jeg fått enda mer innsyn i hvordan det gikk utover familien. Vi hadde det forferdelig tøft i den tiden der, legger han til.

– Godt å ha blitt gransket

Han innrømmer at veldig mye gikk galt da kommunen lånte penger og investerte i Terra-obligasjoner.

– En ting er jo vedtaket. En annen ting er hva som faktisk skjedde, og det er veldig godt klarlagt at det var ganske forskjellige ting egentlig. I den fasen der spurte jeg meg et spørsmål om og om igjen: Hva var det jeg burde ha sett som jeg ikke så? Det var tøft og vondt, men det er veldig godt å vite at det som skjedde er blitt gransket to ganger av kontrollutvalget i kommunen og av fylkeskommunen. Vi folkevalgte ble frikjent i forholdt til det som skjedde, sier Steen.

Har dere lært noe av denne saken?

– Jeg sa tidlig at jeg aldri mer skal stemme for noe i bystyret som jeg ikke forstår fullt ut, sier han.

Ny rettssak i januar

Etter flere runder i det britiske rettssystemet, kommer nå Haugesund kommunes Terra-sak opp i Oslo tingrett i slutten av januar.

I første omgang er det kommunene Haugesund og Hattfjelldal som krever forsikringsselskapet Ace European Group, som forsikret meglerfirmaet Terra Securities, for 50 millioner kroner.

Et hovedspørsmål under rettssaken blir om kommunene er å regne som profesjonelle investorer og derfor måtte forstå hva de gjorde. Kommunene har hele tiden hevdet de ikke kan regnes som dette. Retten må i tillegg avgjøre om kommunene fikk tilstrekkelig informasjon om risikoen knyttet til investeringene.

– Dette har vært så belastende for alle oss som har jobbet med dette at kvalmen kommer bare jeg tenker på denne salen, sier Petter Steen.

Terra-skandalen kunne vært unngått hvis kommunaldepartementet hadde gjort jobben sin. Det mener Haugesunds-ordfører Petter Steen.

ARKIVVIDEO: Ordfører i Terra-kommunen Haugesund mener at Terra-skandalen kunne vært unngått. (23.03.2011)