NRK Meny
Normal

– Fred A. Ingebrigtsen var «øvrigheta» og «konge 1»

Påtalemyndigheten i innsidesaken mener Fred A. Ingebrigtsen og de øvrige tiltaltes aktivitet på tre sentrale tidspunkter viser at de satt på informasjon som kunne påvirke aksjekursen i Acta. Dette brukte de for å tjene penger, mener aktor Birgitte Budal Løvlund.

Fred A. Ingebrigtsen og Toril Dale

Gjennom sine ulike roller i Acta-systemet fikk Fred A. Ingebrigtsen kjennskap til informasjon som kunne påvirke kursen på Acta-aksjene, mener påtalemyndigheten. Her er han i retten med sin medforsvarer Toril Dale.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Et såkalt krigsråd Acta-ledelsen holdt 25. september 2007 var blant de sentrale hendelsene på den siste dagen av aktoratets innledningsforedrag i innsiderettssaken i Stavanger fredag.

Ifølge tiltalen har Fred A. Ingebrigtsen ved tre ulike anledninger fått kjennskap til informasjon, som hvis den var offentlig, kunne ha påvirket Acta-aksjekursen positivt eller negativt. I to av tilfellene gjorde den også det.

5. oktober 2007, to snaue uker etter krigsrådet, eller krisemøtet, sendte en såkalt profit warning Acta-kursen ned. Da hadde Ingebrigtsens fem medtiltalte, blant dem svogeren og halvbroren, allerede solgt seg ned eller helt ut av Acta-aksjen, mener påtalemyndigheten.

«Konge 1 og konge 2»

En av dem, Ingebrigtsens halvbror (57), snakker flere ganger med sin aksjemegler, og påtalemyndigheten mener han der omtaler broren som «konge 1».

««Konge 1», som vi kaller ham, var litt nervøs».

«Nei, de blunker ikke, konge 1 og konge 2» sier han også.

«Ja, det er bror og svoger som styrer», uttaler han senere i samtalen.

– Vi mener at samtlige av disse handlene er innsidehandler. Alle de fems eksponering faller med om lag ti millioner akjser denne perioden, sa aktor Birgitte Budal Løvlund til retten.

Birgitte Budal Løvlund og Hans Christian Koss

Birgitte Budal Løvlund.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Kjøper seg tilbake etterpå

Eksponering betyr hvor mange aksjer en person eier eller har inngått avtale om å kjøpe.

– Flere av dem får gjennom salgene frigjort kapital, slik at de kan kjøpe seg tilbake i Acta-aksjer etter at kursen faller etter 5. oktober, sa Budal Løvlund.

Aktoratet mener også at Ingebrigtsen i januar 2005 fikk vite at Acta-resultatet for fjerde kvartal året før kom til å være positivt, og igjen føre til at kursen steg. Også denne gangen er det aktivitet hos de tiltalte, svogeren og en 46 år gammel forretningsforbindelse.

«Høre med øvrigheta»

«Jeg skal høre litt med øvrigheta», sier svogeren i en telefonsamtale han har med aksjemegleren sin.

– Denne øvrigheta kan knyttes til Ingebrigtsen. Det er han som er øvrigheta, fastslo Budal Løvlund i retten.

Artikkelen fortsetter under tidslinjen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Teksten i tidslinjen er basert på tiltalen samt NRK og andre mediers omtale.

Det siste såkalte innsidepunktet dreier seg om aksjekjøp påtalemyndigheten mener to av de tiltalte gjorde på vegne av Ingebrigtsen fordi de visste at det pågikk forhandlinger om et mulig oppkjøp av Acta. Oppkjøpet ble imidlertid ikke gjennomført.

Ingen av de tiltalte erkjenner skyld. Det er satt av fem måneder til rettssaken. Fred A. Ingebrigtsen begynner sin forklaring neste uke.