– Et rop om hjelp til Ukraina

Demonstranter møtte i ettermiddag opp utenfor domkirken i Stavanger for å tiltrekke oppmerksomhet rundt krigen i Ukraina. Budskapet var klart – Ukraina trenger hjelp.

Ukrainere demonstrerer mot ruisk aggresjon

Demonstranter viste søndag sin uenighet mot Putins krigføring i Ukraina. Foto: Rolf Marnburg/NRK

– Vi vil vise hele verden at det ikke er borgerkrig i Ukraina, men et åpent angrep fra Putin sitt regime, sier Tanya Sjo i Ukrainsk forening i Rogaland.

Tanya Sjo

– Vi vil vise hele verden at det ikke er borgerkrig i Ukraina, men et åpent angrep fra Putin sitt regime, sier Tanya Sjo.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Over hele verden ble det søndag ettermiddag holdt fredelige demonstrasjoner mot russernes krigføring i Ukraina. I Stavanger møtte 30–40 personer opp, med mål om å skape større offentlig bevissthet om krigen.

Tre temaer ble viet oppmerksomhet under demonstrasjonen.

– For det første vil vi vise verden at Ukraina trenger hjelp, for vi klarer det ikke selv. Vi ber ikke om hjelp, vi skriker etter hjelp, sier Sjo.

Kjemper for løslatelse

Det andre temaet er den 33 år gamle ukrainske piloten Nadiya Savchenko, som er tatt av prorussiske styrker i Øst-Ukraina. Hun er sendt til Russland hvor hun holdes som krigsfange i fengsel i strid med Genèvekonvensjonen.

– Hun har sultestreiket i 79 dager, og kan dø om få dager. Hun må løslates, sier Sjo.

LES OGSÅ: – Partene er enige om å trekke ut våpen

Sjo og meddemonstrantene ønsket også å bevisstgjøre verdens ledere oppmerksomme på at Budapest-memorandumet er blitt brutt.

– I 1994 gav Ukraina fra seg atomvåpen mot at USA, Storbritannia og Russland garanterte for Ukrainas selvstendighet og territorielle integritet. Når vi nå er under angrep er det uten støtte fra USA og Storbritannia. Over 5000 mennesker er drept, og Putins regime må stoppes, sier Sjo.