Hopp til innhold

– Den milde vinteren forsterker skadene

Store områder er svartsvidd etter gressbrannen på Edlandsfjellet på Ålgård. Skadene på naturen kan bli store på grunn av den milde vinteren i Rogaland, mener skogbrukssjefen.

– En del av bunnvegetasjonen, som lyng og einer og en del bjørkekratt, er dødt. Men en ser også at bunnvegetasjonen begynner å etablere seg på nytt, ikke minst med blåbær og tyttebær. Eineren er også på vei og bjørka spirer opp igjen fra rota, sier skogbrukssjef på Nord-Jæren, Arnt Mørkesdal.

Skogbrukssjef på Nord-Jæren, Arnt Mørkesdal

Skogbrukssjef på Nord-Jæren, Arnt Mørkesdal.

Foto: Magnus Stokka / NRK

31. mars 2013 begynte det å brenne i gresset rundt Vårlivarden i Sandnes. Det var ei sigarettglo som utløste storbrannen i det populære turområdet. Ennå er skadene godt synlige i naturen, men et halvt år etter brannen begynte det å spire godt i området.

Den uvanlig kalde vinteren med frost og tele i bakken, gjorde at flammene bare gjorde skader på overflaten ved Vårlivarden i april i fjor.

– Verre konsekvenser enn Vårli

Søndag tok det fyr i gresset ved Edlandsfjellet på Ålgård. Brannvesenet anslår at brannen har hatt et omfang på mellom fire og fem kvadratkilometer.

Den milde vinteren i år gjør at konsekvensene etter denne brannen vil blir større enn etter Vårli-brannen i fjor, mener skogbrukssjef Mørkesdal.

– Vi er redd for at det kan være litt verre. Det er så tørt i bakken at vi kan regne med at varmen trekker ned i jorda og brenner opp humusen og ødelegger røttene. Skogbrann kan ligge og ulme i humus, mose og maurtuer i dagevis og plutselig kan det blusse opp igjen. Fordi det ikke har vært noe tele i vinter er jeg redd det kan bli mer skade på Ålgård enn rundt Vårlivarden, sier han.

– Kan ta to – tre år før skogen har leget

Ifølge skogssjefen kan det ta to – tre år før naturen har ordna opp, og det spirer og gror etter brannen på Ålgård.

– Det vil jeg regne med at det gjør. Når det har begynt å brenne ned i bakken vil det ta lengre tid. Da må det vokse nye røtter fra frø, sier han.

Men gress- og lyngbrann er ikke bare negativt, poengterer Mørkesdal.

– Det er en del individer som er avhengige av å ha ei brannflate for å overleve, men man skal likevel unngå brenning. Det gjør mer skade enn det gjør godt, sier han.

– Kan bli katastrofalt

Brannvesenet Sør- Rogaland minner om at det er innført totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs i brannvesenets ni eierkommuner fra og med 27. april inntil videre. Disse er: Stavanger, Sandnes, Klepp, Time, Gjesdal, Kvitsøy, Rennesøy, Randaberg og Sola.

– Spesielt hvis det er storskog i nærheten kan det bli katastrofalt og brannen kan spre seg. Skogbrann bør enn for all del unngå. Nå når det er så tørt må alle respektere bålforbudet, sier Mørkesdal.

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg