NRK Meny
Normal

– Det er nok nå, Åge Hareide

Sportslederen i Stavanger Aftenblad mener Åge Hareide har brukt opp sin sjanse som Vikingmanager. Han mener at Åge Hareide ikke har klart å utvikle Viking i riktig retning.

Åge Hareide

– Åge Hareide har ikke klart å skaffe resultater. Og det er det som avgjør om en trener får fortsette eller ei. Det er naturligvis Hareide fullstendig klar over, skriver sportsleder i Stavanger Aftenblad, Stig Nilsen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Viking har skiftet ut alle i toppledelsen i løpet av de siste månedene. I sommerpausen bør de fullføre operasjonen og la Åge Hareide bli den neste, skriver sportsleder Stig Nilssen i en kommentar i Aftenbladet.

Ikke en spontan reaksjon

Han skriver at konklusjonen ikke kommer som en spontan reaksjon etter skuffelsen over gårsdagens 0-3-fiasko mot bunnlaget Fredrikstad, men at Åge Hareide har hatt to og et halvt år på seg til å vise at han er rett mann til å føre Viking tilbake til norsktoppen.

På de siste åtte kampene står Viking med fem tap, to seiere og en uavgjort.

– Legger du til at motstanderer i fem av kampene har vært lag som sliter på nedre halvdel av tabellen, ser du et tydelig bilde av den sportslige situasjonen i Viking, skriver Nilssen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Stig Nilssen

Stig Nilssen mener Hareide har forspilt sjansen sin i managerstolen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Styrelederen freder Hareide

Geir Solstad

Geir Solstad er styreleder i Viking.

Foto: Erik Waage / NRK

Styreleiar i Viking ASA, Geir Solstad, freder Viking-trener Åge Hareide. Hareides engasjement er et ikke-tema, sier Solstad.

Han understreker også at det er slutt på enkle løysninger der en bare åpnet pengesekken og sparket trenere og spillere.

– Per i dag er ikke Åge Hareides trenerkarriere et tema. Vi må basere handling på planer. Hvis vi foretar en radikal handling må det være en del av en plan der vi mener noe med det vi gjør, sier Solstad.

Resultatene avgjør

– Laget er ikke godt nok. Laget framstår uten selvtillit, trygghet eller med høy nok kvalitet over tid. Det er ingen fast framgang å spore. Det er heller ingen konkret utvikling som bærer bud om bedre tider, legger han til.

På de siste tolv kampene har Viking scoret ni mål.

– Hareide har ikke klart å skaffe resultater. Og det er resultatene som avgjør om en trener får fortsette eller ei. Det er naturligvis Hareide fullstendig klar over, skriver Nilssen.

Ingen skal være i tvil om at Åge Hareide har prøvd. Han har kjøpt mange nye spillere, men feilet langt mer enn han har truffet. Han har forsøkt nye formasjoner, systemer og trenerkonstellasjoner, men ikke funnet den rette kabalen. Han har gitt mange unge og lokale spillere sjansen, men ikke maktet å gi dem en arena eller et stabilt fundament hvor de er i stand til å lykkes over tid.

Stig Nilsen

– Det trengs skjerpet styring

Deretter understreker Nilssen at Hareide ikke er ansvarlig for Vikings problemer på egen hånd, men at de stikker dypt.

– Det er ikke tilfeldig at alle trenerne som har hatt ansvaret i klubben de siste ni sesongene har slitt. Derfor bør den nye klubbledelsen kjøre en tung gjennomgang og finne ut hva de virkelig vil. At den sportslige 5-årsplanen som ble vedtatt for under to år siden ikke ser ut til å gjelde lenger, beviser bare at det trengs skjerpet styring, skriver han.