– Det er trist å se at de bruker kjøpesenteret som lekeplass

Barn helt ned i åtteårsalderen er alene på kjøpesentre i flere timer etter skoletid. Butikkansatte mistenker at foreldre bruker sentrene som barnevakt. – Ikke greit, sier barnepsykolog Magne Raundalen.

Kvadrat kjøpesenter i Sandnes

Ansatte ved flere kjøpesentre forteller til NRK at barn overlates til seg selv mens foreldrene handler, eller får lov til å gå helt alene. Her fra Kvadrat i Sandnes. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Ifølge flere ansatte NRK har snakket med, er det vanlig at barn oppholder seg alene på kjøpesentre. Noen har med seg penger, i enkelte tilfeller mye, og andre har sågar med sine egne leker.

Både på Kvadrat i Sandnes, M44 på Bryne og Magneten på Ålgård i Gjesdal bekrefter ansatte at de stadig ser barn i småskolealder alene på sentrene.

Barna vet ikke hvor mye det koster, eller hvor mye penger de har. Når jeg spør om foreldrene er her, og om ikke de kan hjelpe, får jeg til svar at de ikke er med.

Mari Kristjansdottir, M44

– Det blir en stor barneparkering, sier Tove Aase, som har jobbet på Kvadrat, et av landets største kjøpesentre, i mer enn ti år.

Magne Raundalen

Magne Raundalen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Dette er psykologisk fattigdom

– Det blir en lettvin løsning. Barna sier kanskje «Vi stikker til Kvadrat», også svarer foreldrene bare at det er greit, sier hun.

Grethe Mæle på samme senter har sett barn helt ned i femårsalderen som ikke har voksne i nærheten.

– De er nok sikkert ikke alene, de håper vi i alle fall ikke. Men vi ser unger som går her alene, og som lurer på hvor foreldrene er, sier hun.

Barnepsykolog Magne Raundalen synes ikke det er greit at barn oppholder seg på kjøpesentre – uten foreldre – i flere timer hver dag.

– Det er en illustrasjon av det jeg vil kalle psykologisk fattigdom, sier Raundalen.

– Lever i egen barneverden

– Barns utvikling er avhengig av et positivt samspill med voksne. På kjøpesentre kan de leve i en egen barneverden som vi ikke har har noen kontroll med eller innsikt i, og det synes jeg er uheldig, sier han.

Mette Kirkeby

Mette Krikeby.

Foto: Marte Skodje / NRK
Kvadrat kjøpesenter, Sandnes

Kvadrat i Sandnes.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

De Kvadrat-ansatte er ikke alene om bekymringen for barn på selvstyr. Ved flere kjøpesentre i Rogaland får NRK bekreftet det samme.

– Det er trist å se at de bruker senteret som lekeplass, sier Mette Kirkeby, senterleder for Magneten på Ålgård i Gjesdal.

– De leker her, og jeg har også sett at de har med seg dokker. De kan være her i timevis, sier hun.

Skal handle, men forstår ikke penger

Ved M44 på Bryne forteller også flere ansatte om barn uten voksne. Linn Sivertsen har sett barn ned i sju-åtteårsalderen alene på senteret. Kollega Mari Kristjansdottir har prøvd å hjelpe barn som skal handle, men ikke er store nok til å forstå penger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

M44 bryne

Ved M44 på Bryne har ansatte sett barn som har fått med seg penger for å handle, uten at de forstår hva ting koster.

Foto: Magnar Larsen

– Noen prøver å kjøpe noe, men de vet ikke hvor mye det koster, eller hvor mye penger de har. Når jeg spør om foreldrene er her, og om ikke de kan hjelpe, får jeg til svar at de ikke er med, sier Kristjansdottir.

– Noen foreldre går på shopping mens ungene overlates til seg selv, mens andre barn er her uten at foreldrene er til stede, sier Neleta Lode.

Hun mener foreldrene bør ta mer ansvar.

– Spør ungene mer, om hva de har gjort i dag, og hva de har brukt dagen på?, sier hun.