– Alle tror renta skal videre ned

Men det lønner seg likevel å binde deler av lånet, dersom man vil ha forutsigbarhet og trygghet, melder Norsk Familieøkonomi.

Reid Krohn-Pettersen

Reid Krohn-Pettersen råder unge, særlig med ustabile utsikter, til å binde renta på deler av lånet sitt.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Nå er hverdagen behagelig for boliglånskunder. Den flytende renten er nesten gratis, og fastrenten er enda billigere. Det er spesielt, sier sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi.

Selv om Norges Bank valgte å holde styringsrenta uendret i forrige måned, er det nå mulig å få historisk gode betingelser på boliglån. Derfor opplever bankene at rekordmange velger å låne penger med fastrente.

Rente på under to prosent

Flere banker tilbyr nå rekordlav fastrente på 2 prosent til boliglånskundene sine. En bank i Hordaland tilbyr boliglån med rente på 1,95 prosent til de under 35 år. Det er fordi de tror den vil fortsette å synke, ifølge Krohn-Pettersen.

– Markedet tror at den flytende renten også skal lenger ned. Derfor priser de fremtidig levering av renten enda lavere. Det er ikke mange som tror at renten kommer til å stige i nærmeste fremtid, sier han.

Med en fastrente på rett i overkant av to prosent kan skattefradrag på rentekostnadene og inflasjon i realiteten gjøre lånet rentefritt.

– Alle bør vurdere fastrente

– Ikke løp etter fastrente hvis du ikke må, men alle bør vurdere fastrente på et tidspunkt, sier Krohn-Pettersen.

Han mener det som bør avgjøre er eget ønske om forsikring og stabilitet, ikke et ønske om å spare penger.

– Vi anbefaler nyetablerte med høy lånegrad å vurdere å binde renta. Spesielt hvis en eller begge har usikre jobbutsikter. Da ville jeg ha bundet 50–70 prosent av lånet mitt. Skulle noe skje er det greit at mesteparten av bokostnadene er faste, sier han.

Boliglån

Renta er rekordlav, og mange bør vurdere å binde renta, mener sjeføkonom.

Foto: Colourbox.com (Illustrasjonsbilde)