NRK Meny
Normal

13000 kvadratmeter med kultur

Stavanger kan få kulturfabrikk.

Tou Scene

Tou Scene kan bli nytt senter for samtidskunst i Stavanger.

Foto: NRK

Stavanger kan få et senter for samtidskunst på 13.000 kvadratmeter på den gamle bryggeritomta i østre bydel.

Kunstnere, rockere og dansere er på desperat jakt etter verksteder og øvingsrom i kulturhovedstaden, fordi høye priser presser dem ut av leiemarkedet.

En arbeidsgruppe mener det beste på sikt er å samle alle i en stor kulturfabrikk, men hvis billedkunstnerne fikk velge vil de aller helst være for seg selv.

- Det som kan være litt problematisk er at det både skal være et produksjonssted som krever konsentrasjon og er innadvendt. Og så skal det være et utadvendt sted hvor man skal få formidlet kunst. Det er to litt ulike saker, sier Nils Eger som har representert Norske Billedkunstnere Rogaland i gruppa som har jobbet med å finne et atelierhus i Stavanger.

Tre alternativer

Kart over Storhaug i Stavanger

Alternativ 1, 3 og 7 er de mest aktuelle stedene å få et kultursenter i Stavanger.

Innstillingen til politikerne peker på tre aktuelle alternativer. Rådmannen mener det beste på sikt er å samle både billedkunstnere, dansere og musikere i en gigantisk kulturfabrikk på den gamle bryggeritomta der Tou Scene holder til idag. Men det er billedkunstnerne uenige i. Både Eger og Gunn Lisbeth Gaarden i Norske Kunsthåndverkere Vestlandet, vil aller helst ha sitt eget hus.

- Nå er det to andre alternativ også, som kan se ut som det kan bli et rent atelierhus for både billedkunstnere og kunsthåndverkere.

- Det viktigste er at vi får gode langsiktige arbeidsplasser.

Prekær situasjon

Bare Oslo har en verre ateliersituasjon enn Stavanger. Samtidig trenger musikkmiljøet 20 øvingsceller. Danserne og det frie scenekunstmiljøet i kulturbyen må ha en prøvesal. Situasjonen er prekær, sier kultursjef Siri Aavitsland.

Nå ser hun mulighetene til å lage et senter for samtidskunst - en kulturfabrikk på 13.000 kvadratmeter på den gamle bryggerieiendommen ved den såkalt urbane sjøfront på østkanten. Her er det nemlig plass til alle, inklusive et eget atelierhus.

Tirsdag ble planene presentert på kulturhuset Tou Scene, der daglig leder Per Arne Alstad jubler.

- Det er ikke tvil om at ateliere på Tou Scene er i alt for dårlig stand. Hvis Stavanger skal være et reelt alternativ i Norge og Europa som kunst- og kulturby, så må man gjøre en innsats opp mot produksjon av kultur. Da er det småpenger vi snakker om.

Ukjent pris

Hva kulturhuset vil koste sier saken ingenting om. Nytt forslag legges fram før budsjettbehandlingen til høsten. I går var det tverrpolitisk glede over kulturfabrikk-visjonen. Sissel Knutsen Hegdal fra Høyre leder kommunalstyret for kultur.

- Jeg tror på tanken om Tou Scene som et helhetlig senter. Tou Scene er som skapt for den visjonen. Vi ønsker å få det til, men det må ikke bli dyrt.

De to andre alternativene for atelierhus som nå skal vurderes er kjøp av et fraflytta næringslokale i Kvitsøygata, samt Johannes Skole/Arbeidsskolen for gutter, som delvis eies av kommunen.