Hopp til innhold

-NSB bør tilby bedre dokumentasjon

NSB vet ikke hvor mange passasjerer de mistet i perioden med buss for tog mellom Sandnes og Stavanger.

Jåttåvågen stasjon

NSB vet ikke hvor mange passasjerer de mistet i perioden med buss for tog mellom Stavanger og Sandnes.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

NSB vet ikke hvor mange passasjerer de mistet i perioden med buss for tog mellom Stavanger og Sandnes.

Fra april til november var strekningen stengt på grunn av byggingen av dobbeltsporet mellom de to byene.

- NSB teller vanligvis passasjerer om høsten, men denne gangen skjedde ikke det, sier strekningsansvarlig for Sørlandsbanen, Dag Brekkan.

–Det har vært en unormal stuasjon, mye avvik og mye kunder. Vi ønsket rett og slett ikke å sette i gang en logistikk på det. Det hadde også vært relativt komplisert, sier Brekkan.

–Ikke godt nok

NSB sin siste telling er fra perioden fra før "buss for tog". Da reiste litt over 50 000 passasjerer med Jærbanen i uken. Foreløpig har NSB heller ikke tall som viser om passasjerene er kommet tilbake etter at dobbeltsporet åpnet, selv om de tror det.

–Vi ser at togene er fullere. Vi merker det også på at salget av disse periodepassene er begynt å øke igjen, så vi har et slags bilde av dette.

Et bilde er imidlertid ikke godt nok, mener Gottfried Heinzerling som forsker på kollektivtrafikk ved forskningsinstitusjonen IRIS.

–En burde få en god dokumentasjon fra NSB om hva som har skjedd under buss for tog-perioden og hvordan utviklingen nå kommer til å bli. For regionens vedkommende er det veldig avgjørende å vite hva det er som skjer nå, mener Heinzerling.

–Vurderer å telle oftere

Når dobbeltsporet fra mandag kommer i full drift, synes forskeren ikke det er nok med en passasjertelling i året.

NSB tar det hintet.

–Det vi må vurdere er om vi skal t en telling nå utover på våren og at vi også kanskje kan begynne å telle noe oftere for å få et mer stabilt bilde av hvor mange som reiser på Jærbanen, sier Dag Brekkan.