NRK Meny
Normal

- Politiet må straffes

Politiet forsatte å avlytte familietelefonen etter at Acta-gründer Fred Ingebrigtsen var arrestert for innsidehandel.

John Christian Elden
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Politiet fortsatte å lytte på familiens telefon i fire døgn etter at Acta-gründer Fred Ingebrigtsen ble arresert i sitt hjem på Randaberg 16. juni i fjor, skriver E24 .

- Loven er krystallklar. At politiet med viten og vilje etter at de arresterte Ingebrigtsen valgte å fortsette å høre på telefonen fordi familien hans brukte den, er lovstridig og brudd på elementære menneskerettigheter, sier advokat John Christian Elden til E24, som representerer Ingebrigtsens ektefelle.

Ingebrigtsens ektefelle anmeldte Rogaland politidistrikt til Spesialenheten for politisaker for denne kommunikasjonskontrollen.

Saken er ferdig etterforsket, men Elden har bedt om en avklaring, og Spesialenheten avventer dette innspillet før saken blir påtalemessig avgjort.

Mafiaparagraf

Sammen med Ingebrigtsen er hans svoger, søster, halvbror, en venn bosatt i Spania, og en mangemilionær på Randaberg siktet for innsidehandel. Politiet mener det er handlet Acta-aksjer for over 114 millioner kroner basert på innsideinformasjon fra Ingebrigtsen, som var hovedeier og styremedlem i Acta.

Politiet mener innsidehandelen har vært organisert på en måte at også mafiaparagrafen er tatt i bruk i siktelsen.

Bruken av mafiaparagrafen gjorde at Stavanger tingrett ga politiet anledning til å avlytte de involverte.

Etter det VG erfarer ble Fred Ingebrigtsen avlyttet i to uker før pågripelsen, og fortsatte altså etter at han var arrestert.

- Politiet har brukt avlyttingen av Ingebrigtsens ektefelle som bevis for å pågripe en tredjeperson. Dette er rett inn i skrekkscenarioet om storebror som hører på hvem som helst for å fiske om de snakker om noe politiet lurer på, men som Stortinget var så klare på at de ikke vil ha i Norge, sier Elden til E24.

Etterforskningen av Acta-saken nærmer seg nå slutten.

Flere nyheter fra Rogaland