Hopp til innhold

- Jeg er ført bak lyset

Marit Granheim har trolig tapt alle sparepengene som hun lånte ut til Bodhild Baasland.

Marit Granheim
Foto: Picasa 2.7

Så sent som i juni i år lånte Marit Granheim bort mesteparten av morsarven til Bodhild Baasland. Lånet skulle tilbakebetales i løpet av tre uker. Først to måneder senere ble hun klar over at Baasland allerede heftet for over 40 millioner da lånet ble gitt.

- Jeg synes det har vært veldig tøft at jeg de siste ukene også har blitt utsatt for press for å trekke saken.

Så ingen risiko

Marit Granheim er bare en av et tjuetalls personer som de siste par årene har lånt ut penger til Bodhild Baasland. I begynnelsen av juni i år ble hun oppsøkt på kontoret i Utdanningsdirektoratet, og bedt om å yte et lån til Bodhild Baasland.

For meg er det ikke noe prinsippielt forskjell på det sønnen gjorde mot Bodhild Baasland, og det hun har gjort mot meg.

Marit Granheim

Først dreide det seg om 50 000 kroner. Noen dager senere nye 200 000 kroner. Det var alle sparepengene hennes. Men hun sa ja fordi hun stolte på løftet om at lånet skulle tilbakebetales få uker senere.

Bjarte Baasland

Bjarte Baasaland spilte bort alle pengene moren Bodhild Baasland lånte til han.

Foto: Aagaard, Rolf M. / Aftenposten

- Bodhild sa også at dette var et kortsiktig lån, og at hun regnet med at det andre lånet for dem ville være i boks senest 1.juli. Jeg så ikke noen risiko ved å låne ut pengene. Jeg hadde kjent Bodhild og Ernst i så mange år. Jeg hadde ikke noen grunn til å tvile på dem.

- Fikk du noen informasjon om at det var en rekke andre låntakere som også hadde lånt penger?

- Nei, og jeg trodde ikke det heller, fordi jeg fikk det inntrykk at dette var noe hun hadde kviet for gjøre, og at jeg var den eneste hun hadde kommet til. Så kom denne nyheten på Dagsrevyen at de var meldt konkurs. Da ble mannen min og jeg veldig forskrekket.

Anmeldte arbeidskollegaen

Først senere på høsten ble hun klar over detaljene og omfanget i saken. At Bodhild Baasland hadde tatt opp lån på 45 millioner kroner og at biskop Ernst Baasland hadde underskrevet lånepapirer på 16,6 millioner kroner. Hun bestemte seg etterhvert for å anmelde sin arbeidskollega for bedrageri. Først da det ble kjent, ringte biskopen selv, Ernst Baasland.

Ernst Baasland

Biskop Ernst Baasland tok først kontakt med Marit Granheim etter at hun politianmeldte Bodhild Baasland for bedrageri.

Foto: Ruth Espedal Lycke / NRK

- Jeg svarte da at jeg synes det var litt rart at jeg ikke hadde fått noen reaksjon på alle mine henvendelser før, men først når jeg hadde anmeldt det. Jeg fikk en SMS fra Bodhild. Jeg skrev et brev tilbake og sa at dette skjønte jeg ikke. Etter min mening hadde hun ført meg bak lyset, og misbrukt min tillit. Det var alle mine sparepenger som jeg skulle ha i reserve som jeg hadde lånt ut.

NRK Rogaland er kjent med at flere kreditorer nå vurderer å anmelde Bodhild Baasland. Felles for de fleste av dem er at de lånte ut penger da Bodhild Baasland allerede heftet ved 35 til 40 millioner kroner i lån. De fikk aldri opplyst at det fantes et en rekke andre låntakere. Alle fikk beskjed om at pengene skulle tilbakebetales innen få uker.

Les også: - Min sønn har bedratt meg

- For meg er det ikke noe prinsippielt forskjell på det sønnen gjorde mot Bodhild Baasland, og det hun har gjort mot meg. Noe av det vanskelige har jo vært å være alene med dette. Jeg har vært sint og lei meg, skuffet. Det hadde vært lurt tidligere tror jeg, om vi som lånte ut penger hadde kunnet ta kontakt og snakke sammen. Men det er først de siste dagene jeg har fått kontakt.

Ansvarsfraskrivelse

Frem til i dag er det ingen av kreditorene som har følt seg lurt som har valgt å stå frem med sin historie. Marit Granheim har valgt å gjøre det etter at hun forsto at hun ikke er den eneste som opplever saken på samme måte. En annen viktig årsak er det hun opplever som en ansvarsfraskrivelse i forhold til andre låntakere, blant annet i forhold til biskopens anke over konkursen.

Ernst Baasland i retten

Biskop Ernst Baasland i skifteretten under konkursbehandlingen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Hverken Bodhild Baasland eller hennes advokat Anne Kroken har ønsket å kommentere saken.