Hopp til innhold

- En uvirkelig dag

Styreleder Alfred Ydstebø snakker ut om blåmandagen da Acta ble trukket inn i norgeshistoriens største innside-sak.

Alfred Ydstebø
Foto: Tom Edvindsen / NRK

Styreleder i Acta Holding ASA, Alfred Ydstebø, var på vei ut av dusjen da konsernsjefen ringte tidlig mandag morgen og ga ham sjokk-beskjeden:

- Du må komme på kontoret så fort som mulig. Politiet er her, var den uvirkelige meldingen fra Simen Mørdre.

- Det var en sjokk-opplevelse. "Er dette sant", tenkte jeg.

Se hele intervjuet med Alfred Ydstebø

Se tv-innslag

Sjokkskadd

Vel framme i Acta-lokalene i Stavanger sentrum ble Ydstebø fortalt av politiet at medeier og styremedlem i Acta, Fred Ingebrigtsen - mannen han i sin tid grunnla investeringsselskapet sammen med - var siktet for innsidehandel sammen med fire andre.

Han fikk vite at de var siktet for ulovlig handel med Acta-aksjer, men at selskapet ikke var mistenkt for noe ulovlig.

Men selskapet, som allerede var i hardt vær etter en serie kritiske avisartikler, var rystet. Det var de ansatte også.

- Det var mange nervøse og sjokkskadde ansatte. Det var tårer og klemming, forteller Ydstebø.

I løpet av noen få formiddagstimer var Acta og innside-saken hovedoppslag i alle medier. det ble en ny utfordring for Acta-ledelsen.

- En knekk

- Vi har vært i hardt vær før og er vant til pressen, men dette var noe helt annet - først og fremst fordi det var så nært. Vi måtte prøve å være profesjonelle i en situasjon som var følelsesmessig svært sterk. Det var ikke lett, og ser vi på saken i ettertid er det sikkert noe vi kunne gjort annerledes, sier en ærlig Alfred Ydstebø, som innrømmer at Actas omdømme har fått seg en alvorlig knekk - selv om selskapet ikke er siktet i saken.

- Selv om politiet og Kredittilsynet hjelper oss med å understreke at dette ikke har noe med selskapet Acta å gjøre, dette er en isolert sak som dessverre involverer et styremedlem og tidligere eier. Men Acta-navnet er uansett innblandet, og det synes vi er vondt. Det er ingen tvil om at omdømmet har fått seg en knekk, og det finnes ikke noen rask løsning på det. Det er noe vi må jobbe gradvis med, sier Alfred Ydstebø.