NRK Meny
Normal

- Advokaten ba meg holde kjeft

Nokas-tiltalte Lars-Erik Andersen fikk fra første stund råd fra advokaten sin om å nekte for at han var med på ranet.

Lars Erik Andersen
Foto: Frode Merkesvik / NRK

Det fortalte en tydelig nervøs Lars-Erik Andersen da han som den første av de tiltalte startet sin forklaring i lagmannsretten på Forus i formiddag.

Andersen ble arrestert 30. oktober 2004, og i retten i dag sa han at han allerede fra første stund la alle kortene på bordet overfor sin daværende advokat. 

Men i følge Andersen ba advokaten hans ham om å ikke si noe til politiet.

Råd fra Toska-advokat

Lars-Erik Andersens advokat den gang, var Arild Langenes, som tilhørte samme advokatfellesskap som David Toskas daværende advokat Christine Hamborgstrøm.

- Jeg fortalte advokaten min at jeg hadde vært med på ranet, og at jeg visste alt - også hvem som skjøt Klungland, Men jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, fortalte Andersen i retten.

Andersen ba om råd fra advokaten sin, og ba også om at advokaten rådførte seg med Toskas advokat. Og det var da han skal ha fått rådet som han holdt seg til gjennom hele saken i tingretten:

- Advokaten min mente at ut fra bevisene mot meg burde jeg holde kjeft, sa Andersen - før han la til:

- Men det har vært mitt eget valg å fortsette å holde kjeft.

Kan ikke kommentere

Advokat Arild Langenes ville i dag ikke la seg intervjue om påstandene fra Lars Erik Andersen. Han sier at Andersen i tilfelle må oppheve taushetsplikten. Han sier til NRK at han føler ubehag ved å bli hengt ut som uredelig.

Men Langenes registrerer at Andersen selv påpekte at det var hans eget valg å holde tett gjennom hele tingretten:

 - Det var ærlig sagt, sier Langenes.

Byttet advokat

I tingretten, der Andersen hadde fått Steinar Wiik-Sørvik som ny forsvarer, hevdet Andersen hardnakket sin uskyld. Men kort tid etter at han fikk dommen på 15 års fengsel, skiftet han igjen forsvarer. Og sammen med advokat Harald Stabell la Lars-Erik Andersen alle kortene på bordet også overfor politiet. Og som den første av de tiltalte navnga han også Kjell Alrich Schumann som Arne Sigve Klunglands drapsmann.