Hopp til innhold
Info fra NRK

Bake­mesterskapet

Verdens største bakeprogram har kommet til Norge. Ulrikke Brandstorp utfordrer 12 av Norges beste hobbybakere til kamp med slikkepott og sukker. Klar, ferdig, bak!

Advarsel: Norges søteste TV-program. Ikke se med lavt blodsukker!

Premiere lørdag 10. februar kl. 06.00 i NRK TV og på NRK1 kl. 19.50

Hver uke får deltakerne bryne seg på ulike oppgaver som setter dem på prøve, fra luftige boller til perfekt pyntede kaker. De talentfulle amatørbakerne vil vise oss at du ikke trenger en kokkelue for å lage magi på kjøkkenet.

Programleder Ulrikke Brandstorp loser oss gjennom 16 episoder sammen med dommerne André Løvaas og Marthe Kilen.

Dette er deltakerne i «Bakemesterskapet»:

Anita Bach, 40 år fra Mortensrud i Oslo. Bor på Siggerud

En smilende kvinne med skulderlangt brunt hår står bak en kjøkkenbenk med begge hendene på benken. Hun har på seg en knall-oransje og rosa bluse.

Anitas spesialitet i konkurransen er glutenfri bakst.

Foto: PER OLAV SØLVBERG / NRK

Da Anita gikk inn i baketeltet, hadde hun bare med seg en plan A. Hun tenker at en plan B er helt unødvendig! Anita har alltid godt humør, og stor tro på sine egne spontane vurderinger. Det gir både humor og resultater i teltet.

Anita har alltid vært glad i å bake og synes det er stas å invitere gjester på mat og kaker. Anita har cøliaki og er laktoseintolerant, så hun baker som oftest glutenfritt. I teltet beviser hun gang på gang for dommerne at glutenfrie kaker også kan smake godt.

Anniken Bævre, 23 år fra Sætre i Hurum

En ung dame med brunt hår samlet i en stram oppsetning smiler mot kamera. Hun står med begge hendene på en kjøkkenbenk og er iført en kort rosa topp og olabukser.

Baking er terapi, mener konkurransens yngste deltaker, Anniken.

Foto: PER OLAV SØLVBERG / NRK

Anniken er den yngste deltakeren i Bakemesterskapet, men langt fra den minst erfarne. Hun har bakt siden hun var liten, og baking er noe av det som holder henne i balanse. – Baking er terapi for meg selv, sier hun.

Før deltagelsen i Bakemesterskapet var boller Annikens spesialitet. Hun trodde ikke at kakedekor og den kreative prosessen var noe for henne. Men i løpet av konkurransen lærer hun at kaker og dekor er veldig gøy, og hun utfordrer seg selv på smakskombinasjoner. Anniken er et konkurransemenneske med store ambisjoner, og jobber stødig og hardt mot målet – en plass i finalen.

Gea Guttu Onsrud, 54 år fra Koppang. Bor i Kristiansand

En rakrygget dame med sort brilleinnfatning smiler bredt mot kamera. Hun står med hendene samlet bak en kjøkkenbenk og er iført en rød- og fiolettblomstrete bluse.

Gea er rå på høye, dekadente kaker med lekker pynt.

Foto: Per Olav Sølvberg / NRK

I baketeltet møter vi en ambisiøs dame som ikke vil safe. Hun sier selv at hun har bakt lenger enn Anniken har levd, så hun er nødt til å satse høyt med kakene sine. Ellers kan hun ikke stå inne for det hun leverer. Det fører til store oppturer, men også noen nedturer for Gea. Selv om Gea vokste opp med mye tradisjonsbakst, er det de høye, lekre kakene hun er aller mest glad i. Og hun elsker å utfolde seg med kreativ og yndig pynt. Baking har blitt en større og større del av hverdagen , og nå som alle barna har flyttet ut, har hun bygget et bakeri i kjelleren.

Jasreena Bhullar, 31 år fra Hønefoss. Bor i Oslo

En smilende dame ser rett på kameraet. Hun har sort, oppsatt hår i hestehale og er iført en rosa bluse med knapper og hvit bukse. Hun lener seg mot en kjøkkenbenk.

Baking er Jasreenas kjærlighetsspråk.

Foto: Per Olav Sølvberg / NRK

Før Jasreena ble en del av konkurransen, malte hun et bilde av en person som tilsynelatende stresset lett, mange armer og bein, men som på innsiden var helt rolig. Det er denne Jasreena vi også får se i Bakemesterskapet, men selv om hun til tider kan virke ganske distré, tar hun det stort sett med et smil og ler av seg selv.

Bakeinteressen har alltid vært der, men det var først under pandemien at den tok av. For Jasreena er baking en kunstform, og det har blitt hennes lidenskap. Foreldrene er oppvokst i India, så den indiske kulturen får plass i bakingen også: Hun er den første av deltakerne til å bruke rosevann som ingrediens.

Jolanta Eriksen, 45 år fra Litauen. Bor i Båtsfjord

En dame med skulderlangt blondt hår smiler mot kameraet. Hun står bak en kjøkkenbenk med den ene hånden hvilende på benken. Hun er iført en grå kofte med lilla og hvitt mønster.

Når Jolanta ikke lager mat, er hun på Gran Canaria og nyter strand, solseng og varme.

Foto: Per Olav Sølvberg / NRK

Jolantas interesse for baking begynte allerede i heimkunnskapstimene på barneskolen. Moren jobbet som vaskedame på en brødfabrikk, og når hun kom med gjærdeig hjem, likte Jolanta å eksperimentere og lage forskjellige ting. Jolanta trives best på kjøkkenet og lager egne oppskrifter.

Jolanta har et heftig temperament, og blir kalt for en fyrstikk av ektemannen. Hun kan eksplodere, men hun er også en veldig snill, kreativ og løsningsorientert kone og mamma. I tillegg til å bake kaker, driver hun eget gatekjøkken i Båtsfjord sammen med mannen sin.

Lukasz Mojkowski, 41 år fra Polen. Bor i Bergen

En høyreist mann med kort mørkebrunt hår smiler med lukket munn mot kameraet. Han lener seg mot en kjøkkenbenk med den ene hånda og er iført en grå strikkegenser med mønster.

Lukasz' motto på kjøkkenet er ''Øvelse gjør mester''.

Foto: Per Olav Sølvberg / NRK

Lukasz hadde en drøm om å bo i utlandet og tok sjansen på Norge og Bergen.
Åtte år, et fagbrev og en samboer senere har han ikke angret på det. Han har bakt siden han var barn og liker at baking er en blanding av kjemi og kunst.

I konkurransen er han spesielt glad i de tekniske oppgavene, fordi han har mye kunnskap om matkjemi. Lukasz er opptatt av hvordan ting henger sammen og av konsistenser. ''Øvelse gjør mester'', er hans motto på kjøkkenet.

Lukasz er en kreativ og handy type som liker å bruke hendene og har ulike prosjekter på gang. Han driver blant annet med restaurering av gamle kaffemaskiner. I utgangspunktet lager han ikke så mye polske kaker, fordi smakskulturen er ulik. Men i Bakemesterskapet utfordrer han både seg selv og dommerne på de polske smakene, og lykkes til slutt.

Marianne Elise Bjerkeseth Myren, 32 år fra Frei i Kristiansund

En smilende kvinne med langt brunt hår smiler mot kameraet. Hun har et hvitt hårbånd i håret og en hvit genser. Hendene på ryggen.

Mariannes spesialitet er temakaker.

Foto: Per Olav Sølvberg / NRK

Marianne er mammaen som elsker å pynte: seg selv, barna sine, huset sitt, mannen sin og ikke minst kakene sine.

Det som vekket Mariannes bakeinteresse, var en barbiekake. Hun hadde så lyst på en sånn da hun var liten at hun tvang moren sin til å lage en. Den ble helt krise! Da hun ble eldre, ville hun forsøke på nytt og lagde en puppekake til svogeren og en barbiekake til en venninne. Det var så gøy at hun bare måtte fortsette. Siden har mange fått øynene opp for Mariannes høye temakaker, og oppdragene strømmer på. Det er spesielt givende når hun kan gi kaker med mening, som til begravelser eller dåp. Kaker er kjærlighet!

I teltet møter vi en Marianne som til tider kan virke litt distré. Hvor mange boller var det egentlig de skulle levere? Samtidig er Marianne en type som ikke gir opp. Hun blomstrer når hun får bruke seg selv i kakene sine og vise frem sin iver for dekorering.

Marlene Riste, 32 år fra Fredrikstad

En smilende dame med langt blondt hår ser rett på kameraet. Hun er iført en hvit topp med sort åpen jakke, har på seg store gulløredobber og en hvitfrynsete hårbøyle. Hun lener seg mot en kjøkkenbenk med den ene hånden.

Marlene legger ikke skjul på at hun elsker å få skryt for bakverkene sine.

Foto: Per Olav Sølvberg / NRK

Marlene er familiemennesket med mange baller i lufta. Med kone, tre barn og baking på bestilling flyr dagene av sted.

Det hele begynte da datteren skulle døpes, og de fine dåpskakene var altfor dyre. Det ble da en hjemmelaget dåpskake, noe skjev, men der og da var hun veldig stolt. Det vekket en sterk interesse, og Marlene ser på baking som en kunstform og et utløp for kreativiteten. Utseendet er det viktigste for Marlene når hun baker.

Marlene har et veldig konkurranseinstinkt. Hun har så lyst til å mestre og prestere at hun i baketeltet fort endrer på planene sine hvis hun ser at de andre har mer spektakulære ting på gang. Hun har fullt fokus på å imponere både seg selv og dommerne.

Martin Haub, 32 år fra Nøtterøy. Bor i Oslo

En smilende mann med kort brunt hår smiler mot kameraet og har en hånd i siden og den andre lent mot kjøkkenbenken. Han er iført en kamelbrun skjorte.

Martin er glad i tekniske duppeditter og å finne ut hvordan ting henger sammen.

Foto: Per Olav Sølvberg / NRK

Martin er en munter fyr, som sprer glede rundt seg. I baketeltet er det mye smil, latter, rare grimaser og lyder fra Martins stasjon.

Martin er selvutnevnt nerd. Han er glad i tekniske duppeditter og å finne ut hvordan ting henger sammen. Gaming, film og serier er en viktig del av fritiden.

Han og moren hans tilbrakte mange timer på kjøkkenet da han var liten. Da han etter hvert tok fatt på voksenlivet og flyttet for seg selv, var bakeinteressen på topp. Det gøyeste han vet, er å bake til spesielle anledninger. Han liker å gjøre andre glade.

Når Martin baker, er smakene i fokus. Han blir gjerne inspirert av ting, bruker mye tid på å finne på ideer og sette sammen nye oppskrifter. I baketeltet er han ikke redd for å introdusere nye smakskombinasjoner eller dra på med «sære» ingredienser som juzu og chili.

Miguel Angel Fernandez, 44 år fra Chile. Bor i Oslo

En smilende mann med kort mørkebrunt hår lener seg mot kjøkkenbenken i baketeltet. Han har løst oppkneppet skjorte på seg med mørkegrønt og sortrutete mønster.

Miguel er koreograf og tar gjerne en dans mens han baker.

Foto: Per Olav Sølvberg / NRK

Miguel kom til Norge med mammaen sin som seksåring. Han er oppdratt til å se lyst på livet, se løsninger og generelt være positivt innstilt. Kanskje det er derfor smilet og latteren sitter løst på Miguels bakestasjon?

Som musikalartist og koreograf lever han av å skape, så det var nok det som trigget bakegleden også. Da en kompis hadde bursdag for noen år siden, fikk han lyst til å gi en kake i gave. Moren bakte bunnen, mens Miguel pyntet. Dette ble så bra at de gjorde det flere ganger, helt til han tenkte «jeg kan jo bare gjøre alt selv, hvor vanskelig kan det være?».

Miguel har én bake-misjon, og det er å bruke mindre sukker i oppskriftene. Han synes generelt at oppskrifter inneholder for mye sukker og at kaker blir unødvendig søte. Baksten hans vil nok ikke skape sukkerrevolusjon, men han håper det er mulig å endre folks sukkervaner litt.

Nils Rusås Ruud, 31 år fra Fredrikstad

En smilende mann med briller ser fornøyd ut på kameraet. Han står tett inntil kjøkkenbenken med begge hendene på benken. Han har på seg sort bukse med belte og en mørkegrønn skjorte.

Nils har en vitenskapelig tilnærming til bakingen.

Foto: Per Olav Sølvberg / NRK

Nils er far, ektemann, sivilingeniør, vitenskapsmann og konkurransemenneske.
Han er en type som liker å forstå hvordan ting fungerer. «Man skal vite, ikke synse», mener han.

Han har alltid vært interessert i matte og naturfag. I oppveksten var han mye sammen med bestefar som gjorde eksperimenter og utforsket ting. Denne lekenheten får vi også se i baketeltet. Nils er ikke den beste på kaker og dekorering, men han tar det igjen med sine sprø ideer. Skal man lage galaksekake må man selvsagt plassere planetene slik de står i dag, må man ikke?

Tonje Johnsen, 35 år fra Trondheim. Bor på Heimdal

En smilende dame med langt lysebrunt hår ser rett på kameraet med åpen munn. Hun har på seg hvit t-skjorte og en fargesprakende strikkejakke over.

I Tonjes familie skal alt og alle feires med kake.

Foto: Per Olav Sølvberg / NRK

Tonje lever et hektisk familieliv med jobb, utdanning, samboer og to barn. Men har hun et ekstra kvarter til overs, så går det til baking. Baking er som yoga!

Hun kommer fra en bakeglad familie, der alt og alle skal feires med kake. Å bake sammen med mormor og farmor var en viktig del av oppveksten hennes, og bakeinteressen har bare vokst derifra.

Tonje er en type som ønsker å gjøre ting bra, og hun blir lett skuffet over seg selv. Derfor må Tonje jobbe hardt med seg selv i teltet, stole på egne vurderinger og ha tro på at det hun gjør er bra nok! Tonjes ess i ermet er den store læreviljen og bakegleden. Hun er en svamp i bakeboden. Hun suger til seg alt dommerne sier, for Tonje ønsker å lære mest mulig og bli best. Tonje drømmer om å åpne et eget bakeri, hvor hun kan kombinere sin lidenskap for bakverk og å hjelpe mennesker.

Les også: NRK kårer Norges favorittkake. Nominer din favoritt!

En trio står samlet og smiler til kamera. Mannen til venstre har på seg hvit kokkefrakk og svart sixpence og har armene i kors. Til høyre står en kvinne med rosa hår, også med armene i kors og med hvit kokkefrakk. Hun lener seg litt mot programlederen i midten. Hun har langt brunt bølget hår og er iført en oransje-blomstrete kjole.

F.v. diplombaker og dommer André Løvaas, programleder Ulrikke Brandstorp og konditor og dommer Marthe Kilen.

Foto: Anders Myhr Nielsen / NRK

Vi håper du blir inspirert til å prøve deg på oppskriftene og publiserer dem fortløpende på nrk.no/mat underveis i konkurransen.