NRK Meny
Normal

Vil stoppe svarte penger

Oslo-politiet har startet et samarbeid med pakistansk politi for å stoppe overføringen av svarte drosjeinntekter fra Oslo til Pakistan.

Drosje
Foto: Berit Roald / Scanpix

Drosjeeiere i Oslo sitter på store verdier i Pakistan, og politiet mener flotte eiendommer og nystartede selskaper er finansiert ved hjelp av svarte penger fra Norge.

Hundrevis innblandet

Oslo ligningskontor mener hundrevis av drosjeeiere i hovedstaden er innbladet i den store skattesvindelsaken og vurderer å anmelde så mange som 340.

Til nå har Pakistan vært et fristed for investering av svarte penger, men i forrige uke var politiet på befaring i Pakistan, og nå skal politisamarbeidet mellom Norge og Pakistan bli bedre, skriver Aftenposten.

Vil sikre verdier i Pakistan

Tidligere Kripos-sjef Arne Huuse leder arbeidet med samarbeidet. Overfor Aftenposten bekrefter han at overføring av svarte penger og sikring av verdier står sentralt i samtalene.

- Overføring av valuta mellom Norge og Pakistan, ikke minst de ulovlige transaksjonene, var ett av temaene. Heftelser i eiendommer er en annen viktig problemstilling, sier Huuse til Aftenposten.

Må defineres som straffesaker

Men for at politiet i Norge skal kunne beslaglegge verdier i Pakistan, må klare prosedyrer følges.

- For at vi skal kunne inndra utbytte av straffbare handlinger, må vi definere det som straffesaker her hjemme, sier førstestatsadvokat Jørn Sigurd Maurud ved Oslo statsadvokatembeter til Aftenposten.

Ifølge Oslo ligningskontor er dette nok et argument for å anmelde alle de 340 de mener er innblandet i svindelsaken. Til nå er fem av 20 anmeldte saker klare for retten.