Hopp til innhold

Vektere bortviser 80 000 i året

- De oppfører seg som om vi er søppel, sier = Osloselger.

Vekterillustrasjon (fra Brennpunktfilmen)
Foto: Kjetil Solhøi / NRK

Selv om bransjen har ryddet opp og nå sjeldent blir anmeldt for vold, opplever de som lever på gata de daglige møtene med vekterne som svært ubehagelige.

- De oppfører seg som om vi er søppel, rett og slett, sier =OSLO-selger Jon Arne.

Han har bodd på gata i mange år og forteller at han har blitt jaget bort av vektere flere hundre ganger.

- På Østbanen kommer jeg meg ikke engang fram til banken, før jeg blir utvist fra området. De er brautende, de truer med vold og de har tydd til vold flere ganger, sier han.

- Det handler om rusmiljøet

NHO Service som organiserer nesten 200 vekterselskaper, har for første gang regnet på hvor mange som blir bortvist fra offentlige steder. I fjor nådde tallet nesten 80 000 bortvisninger, en svært høy andel av disse skjer i Oslo.

- Det første som slår meg er at en enorm andel av det handler om rusmiljøet, ikke bare i Oslo, men veldig mye i Oslo, sier Anlov Mathisen.

Som redaktør for magasinet =Oslo, som selges av vanskeligstilte på gata i Oslo-området, får han ofte høre vekterhistorier fra selgerne.

- Vi har jo hundrevis av historier i uka og i måneden om ikke voldelige overgrep, men menneskelige overgrep, hvor de forteller en person at hvis du kommer tilbake hit, får du trøbbel, sier Mathisen.

- Har loven på sin side

Og om antall bortvisninger er skyhøyt, bekrefter politiadvokat Kai Spurkland
at vekterne har lov å bortvise mennesker.

- Vekterne representerer eier, for eksempel jernbaneverket, nsb eller kjøpesenter, og utøver da eiers rett til å si at du er ikke ønsker på mitt område. Hvilken adgang vektere har til å bortvise personer, kommer an på hva slags sted det er, sier Spurkeland.

- På et trafikkknutepunkt som Oslo S ligger terskelen for hvem som kan bortvises vesentlig høyere, mener Spurkeland.

Nesten ingen anmeldt

For få år siden ble mange vektere anklaget for vold, men NHOs tall viser at opprydningen i bransjen har fungert. I fjor ble nesten ingen anmeldt for vold.

- Det skal vekterbransjen ha, at den har blitt merkbart mer human, sier Anlov Mathisen.

For Jon Are andre som lever på gata er møtene med vekterne likevel alvorlige nok.

- Dem har vel rydda opp litt, men ofte opplever vi at en person i min posisjon ikke blir hørt, og om man anmelder det så blir det henlagt likevel, så det er ikke vits i, sier han.