Det er konsekvensen av nye, strenge regler for uteserveringer som Oslo bystyre vedtok i går.
Nesten alle synder
Reglene angir i detalj hvor langt ut på fortauene og i gågatene det er lov å sette opp bord og stoler.
De slår dessuten fast at uterestauranter i Oslo sentrum ikke lenger har lov til å markere grensen mot omverdenen med annet enn tau eller blomsterkasser. Å gjerde seg inne med seglduk, plater eller sprosser er heretter forbudt, ifølge reglene.
En tur på Karl Johan vil vise at de aller fleste synder mot dette punktet.
- Tar seg til rette
- Byrommet tilhører fellesskapet og skal ikke privatiseres, sier Arbeiderpartiets Håkon Haugli. Han har ledet arbeidet med ny estetisk plan for Oslo sentrum i bystyret.
- De vi ser er at enkelte tar seg til rette og setter opp uteserveringsseksjoner som gjør at man i praksis utvider inneområdet og spiser av uteområdet. Dessuten ønsker vi å sikre framkommelighet for alle. Gatene i Oslo skal være mulige å bevege seg i også for bevegelseshemmede, sier Haugli.
Ny estetisk plan
De nye, detaljerte reglene ble vedtatt i forbindelse med at bystyret behandlet ny estetisk plan og designhåndbok for Oslo sentrum.
Den er forfattet av arkitekturprofessor Thomas Thiis-Evensen, som også var faglig ansvarlig for oppgraderingen av sentrum til jubileet for unionsoppløsningen i 2005.
Uklar håndheving
Den estetiske planen beskriver hvordan alt fra fortau og rennesteiner til benker og lyktestolper skal se ut.
Hvordan kommunen skal slå ned på regelbruddene som uterestaurantene fra og med i dag gjør seg skyldige i, er noe uklart.
- Det blir nå opp til byrådet å finne ut hvordan reglene skal håndheves, sier Håkon Haugli.
Han ser for eksempel for seg at det kan stilles krav ved fornyelse av skjenkeløyver, så en endring over natta er lite trolig.