Hopp til innhold

Ufaglærte jobber som sykepleiere

To av tre som jobber med Oslos eldre i helgene er ufaglærte. Fullstendig uakseptabelt, mener de eldre selv.

Eldreomsorg
Foto: FLT-PICA, Lars Pehrsson, Code 30152, Lars Pehrsson / Scanpix

To av tre som jobber med Oslos eldre i helgene er ufaglærte. Det viser en undersøkelse som Norsk sykepleierforbund står bak.

- Ingen hjelpere

96 år gamle Lilly Karoline Arnesen har vært kasteball i eldreomsorgen i flere år. Og hun har ikke mye godt å si om hverdagen på sykehjem.

- Når klokken er åtte om kvelden finnes ikke ett eneste menneske her. Ingen hjelpere, ingen. Det er bare meg, som går og går som en tiger i bur, fram og tilbake, sier Arnesen.

Lilly Karoline Arnesen har bare midlertidig plass på et av sykehjemsbedriften Kommunal konkurranses tre sykehjem.

- Bare tull med fritt brukervalg

Hjemme i leiligheten på Majorstua fikk ikke 96-åringen den hjelpen hun trengte. Men på sykehjemmet er hun er hun for frisk og klar i hodet til å få fast plass.

- Det der, å vente på å komme inn et sted, er bare skryt. De har sagt at de eldre skal få velge selv hvor de vil være. Når du velger et sykehjem får du bare vite at det er fullt, men du kan stå på venteliste, sier Arnesen.

Sykepleierforbundets undersøkelse ble gjennomført siste helgen i august. Den gjelder både hjemmetjenesten i bydelene og flere av Oslos sykehjem.

Verst i Kommunal konkurranse

Mens Helsedirektoratet anbefaler at det aldri skal være mer enn ti prosent ufaglærte på jobb, så er virkeligheten altså det flerdobbelte. Forbundet mener ansatte mange steder hentes rett inn fra gata.

Antall ansatte uten utdanning er spesielt høyt, ifølge Sykepleierforbundet, i Oslo kommunes egen sykehjemsbedrift, Kommunal konkurranse.

- Ja, det er slett ikke bra. Det er en kommunal driftsenhet som har vunnet en konkurranse på pris. Og det er alvorlig for dem at andelen ufaglærte er så stor, sier Norsk sykepleierforbunds Oslo-leder, Eli Gunhild By.

- Tallene stemmer ikke

Men bedriftens direktør, Liv Valstrand, sier hun ikke kjenner seg igjen i situasjonen, og driver sykehjem slik kontrakten bestemmer:

- Vi har gått tilbake og sett på vaktlistene for den helgen, og får det ikke til å stemme med det sykepleierforbundet har rapportert inn, sier Valstrand.

Kommunal konkurranse er Oslo kommunes egen sykehjemsbedrift. Når Oslo setter sykehjem ut på anbud, leverer bedriften inn kommunens eget anbud slik at det ikke bare er private selskaper som konkurrerer om jobben.

- Vil gjøre beboerne fornøyd

Bedriften reklamerer med å ville "gi tjenester av høy kvalitet som beboere (...) er fornøyd med".

Men Lilly Karoline Arnesen føler hun har liten grunn til å være fornøyd.

- Du vet at de gamle blir bare liggende i sengen og blir svakere og svakere. Det kan ta år og dag før de endelig slukner hen, sier Arnesen.