NRK Meny
Normal

Trekker seg fra avtale

Det er brudd mellom de borgerlige partiene i Oslo bystyre. Både Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet har i kveld sagt nei til samarbeidsavtalen som ble fremforhandlet for to dager siden.

Rådhuset i Oslo
Foto: Egil Granum / NRK

- Etter dagens møte må vi konstatere at det er et brudd i arbeidet med å konstituere bystyret for neste periode blant de ikke-sosialistiske partiene i Oslo, sier Erling Lae i en pressemelding.

De fire ikke-sosialistiske partiene hadde fremforhandlet en avtale som fordelte verv, og som garanterte at byrådet skulle bli sittende.

Avviser avtale

Høyre og Fremskrittspartiet har de siste fire årene utgjort byrådet i Oslo, med støtte fra Venstre og Kristelig Folkeparti. I snart fem uker har de fire partiene forhandlet om et videre samarbeid i Oslo. Om bare seks dager skal bystyre konstituere seg.

Men Frp vil ikke være med på avtalen som var forhandlet frem.

- Frp måtte ha hatt flere politiske konsesjoner. Frp har fått for lite, og Venstre har fått for mye i den avtalen som forelå. Avtalen inneholder altfor få innrømmelser til Frp, særlig innen byutvikling og miljø og samferdsel, sier nåværende samferdselsbyråd Petter N. Myhre fra Frp.

Veivåg som ordfører

Kjell Veivåg

Avtalen som Frp nå har sagt nei til, innebar at Kjell Veivåg skulle bli ordfører.

Foto: Venstre

Avtalen de nå hadde kommet frem til, innebar at Kjell Veivåg fra Venstre skulle bli ordfører og Fabian Stang fra Høyre varaordfører.

Nå er likevel alt åpent igjen.

- Når ingen har flertallet alene, vet ingen utfallet, så det er helt åpent, sier Erling Lae.

- For egen del må jeg tilbake til Oslo Høyres arbeidsutvalg og forhandlingsutvalg for på nytt å vurdere situasjonen. Valget ga et klart borgerlig flertall i Oslo. Høyres mål er borgerlig byråd og borgerlig ordfører, han.