Hopp til innhold

Tøyen-naboer ber kommunen kreve mer av Øyafestivalen

– De er på besøk i en av byens fattigste bydeler, og da bør man stille noen krav, mener flere av Øyafestivalens naboer. Nå ber de kommunen vente med å signere den nye leieavtalen før festivalen forplikter seg til å gi mer tilbake til lokalmiljøet.

Øyafestivalen 2017

TAR MER ENN DEN GIR: Publikum i Tøyenparken under Øyafestivalen 2017.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Når Øyafestivalen går av stabelen 8. august i år er det på femte året at festivalen leier området i og rundt Tøyenparken av Oslo kommune. Området inkluderer Tøyenbadets utebasseng som brukes til VIP-område og fotballbanen på Caltexløkka.

Med opp- og nedrigg legger festivalen beslag på deler av området i flere uker.

Og det er ikke bare de fire dagene i august festivalen legger beslag på området. En helg i juni er det Miniøya for de minste.

Må gi mer tilbake til barna

Sofie Arneberg

BER KOMMUNEN UTSETTE: Inntil avtalen inneholder flere konkrete tiltak for barna og befolkningen på Tøyen ber Sofie Arneberg i Tøyeninitiativet om at kommunen venter med å signere.

Foto: Michelle Tisdel

– De er på besøk i en av byens fattigste bydeler, og det stiller noen krav, sier Sofie Arneberg i Tøyeninitiativet.

Naboene i Tøyeninitiativet mener det er spesielt uheldig når festivalen gjør at utendørsbassenget og den eneste fotballbanen er utilgjengelig for beboere i flere uker om sommeren. Dette er viktige fritidsaktiviteter for barn som ikke har så mange alternativer i de varmeste månedene i byen.

– Det handler om barnas mulighet til å kjenne gress under føttene og spille fotball midt i sommerferien.

Derfor har beboerne nå i et brev til kommunen bedt om at signeringen av avtalen utsettes, inntil en bedre avtale for befolkningen på Tøyen er på plass.

Betaler ganske mye penger

Jonas Prangerød

VIL GJERNE HA FORSLAG: PR-sjef for Øyafestivalen Jonas Prangerød vil gjerne ha innspill på flere gode tiltak og samarbeid som kan gjøres med naboene Øya har i bydelen Tøyen.

Foto: Øya

– Vi har ikke noen innsikt i, eller noen påvirkningsmulighet på hvordan Oslo kommune bruker disse leieinntektene. Det må nesten bymiljøetaten svare på, sier PR-sjef for Øyafestivalen Jonas Prangerød, som forteller at festivalen betaler «ganske mye penger» for å leie områdene.

Likevel så er Øya veldig opptatt av å jobbe med lokale samarbeidspartnere. Oslo Røde Kors og fotballklubben Sterling er bare noen av de organisasjonene festivalen har knyttet seg til. I tillegg har festivalen invitert ungdom som er interessert i å lære om festivaldrift til å hospitere hos seg.

– Ikke signer avtalen!

Naboene på Tøyen er enig i at festivalen har gjort mye riktig, men mener likevel kommunen virker slepphendt når den skal inngå en avtale med en kommersiell aktør som Øyafestivalen.

– Kommunen stiller rett og slett ikke så mange krav, annet enn at det skal ryddes opp, sier Arneberg som ikke er særlig imponert over hvordan kommunen har forhandlet om verken pris eller areal.

Stemning under øyafestivalen 2014.

POPULÆR: Øya festivalen er en av Norges største festivaler. Her fra det første året på Tøyen i 2014.

Foto: Rashid Akrim / NRK P3

Derfor ber beboerne nå kommunen utsette signeringen av avtalen. Og kreve mer av Øya.

– Det er også et skrikende behov for arbeidsplasser på Tøyen. Kunne man ikke gitt unge i bydelen sommerjobber på festivalen for eksempel, spør Arneberg.

Uaktuelt å vente med å signere

Rina Mariann Hansen (Ap)

SKRYTER AV ØYA: Byråd for kultur, idrett og frivillighet Rina Mariann Hansen (Ap) mener Øya er et forbilde for mange andre arrangementer i byen.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Også festivaler trenger forutsigbarhet forteller byråd for kultur, idrett og frivillighet Rina Mariann Hansen (Ap). – Nå mener jeg at Øyafestivalen er et ubetinget gode både for byen og for dette lokalmiljøet. Og så er det ikke vanlig at man stiller krav til hvem man skal samarbeide med i kontrakter om leie av grunnen.

Hun trekker også frem at festivalen er en foregangsfestival for mange andre arrangementer, både når det gjelder bærekraft, miljø og for sin kontakt med nærmiljøet.

– Min erfaring og all den kunnskap jeg har er at Øyafestivvalen allerede samarbeider med mange lokale initiativ på Tøyen: Tøyen akademiet, Tøyen sportsklubb, fotballklubben Sterling og mange andre sosiale entreprenører.