NRK Meny
Normal

To år for drosjesvindel

Hovedtiltalte dømmes til fengsel i to år. Han mister også retten til å drive næringsvirksomhet.

Taxi-skilt: Illustrasjonsbilde

Dommen til hovedmannen er fem måneder strengere enn aktors påstand.

Han fikk dessuten inndratt en pistol.

- Over 100 millioner

Men 34-åringen mister ikke kjøreseddelen.

De fire andre tiltalte får lavere straffer enn hovedmannen. Dommen for de fire lyder på fengsel i mellom 60 dager og ti måneder.

Dommen ble lest opp i tingretten torsdag ettermiddag. Ifølge tiltalen skal hovedtiltalte blant ha unnlatt å regnskapsføre 2,5 millioner kroner fra drosjekjøring, samt ha oppgitt 2,9 millioner kroner for lite i lønnsinntekter for sjåførene sine.

Han skal heller ikke ha ført regnskap for årene 2003 til og med 2007.

Innrømmet en rekke forhold

Ligningsmyndighetene mener at 33-åringen har hatt svarte kjøreinntekter på over 100 millioner kroner på syv år. Selv mener den tidligere drosjeeieren at ligningsmyndighetene har gitt ham altfor høy inntekt.

Under rettssaken har 34-åringen innrømmet regnskapsjuks for å skjule svart kjøring, trygdejuks, pengesmugling, juks med ligningspapirer til ansatte og ulovlig oppbevaring av våpen.

Han var blant de 341 som mellom 2000 og 2002 ble tatt for skattejuks.

Fem familiefedre i fengsel

Alle de fem er norske statsborgere, er gift og har flere barn under 18 år, to av dem har også barn over 18 år. Ingen av dem er tidligere straffet.

Mens hovedtiltalte dømmes til to års fengsel og mister retten til å drive næringsvirksomhet for alltid, ble de andre tiltalte dømt til følgende straffer:

  • Tiltalt nummer 2, en 44 år gammel mann, ble dømt til fengsel i ti måneder, hvorav sju gjøres betinget. Samtidig mister han retten til å drive næringsvirksomhet i to år.
  • Tiltalt nummer 3, en 33 år gammel mann, ble dømt til 60 dagers betinget fengsel.
  • Tiltalt nummer 4, en 63 år gammel mann, ble dømt til seks måneders fengsel, hvor fem er betinget. Samt at han mister retten til å drive næringsvirksomhet i ett år.
  • Tiltalt nummer 5, en 44 år gammel mann, ble dømt til åtte måneders fengsel, seks av disse er betinget. Han mister også retten til å drive næringsvirksomhet i ett år.

Betegnes som prøvesak

Dette er den første av en rekke saker som omfatter svart omsetning på rundt en halv milliard kroner.

Politiet mener det finnes over 300 drosjesjåfører og -eiere som har gjort seg skyldig i tilsvarende regnskapsjuks.

Saken som ender i dag blir betegnet som en prøvesak, og de fem drosjeeierne skal ha unndratt rundt 50 millioner kroner.

De er tiltalt for brudd på blant annet regnskapsloven og ligningsloven, og tidligere i vinter ble det klart at tre av de fem tiltalte erkjenner straffskyld.

Les: Tre av fem erkjenner straffskyld