Hopp til innhold

Telefonstorm om farlige bygg

Plan- og bygningsetatens kundeservice har mottat en storm av bekymringstelefoner etter raset i Trondheimsveien 6 søndag kveld.

Betongblokker falt ned
Foto: Maria Nakken / NRK

Blant annet har et titalls personer meldt ifra om andre usikrede bygg i byen.

Noen nevner fasadaeendringer som de tror er slurvete gjort, andre melder om mindre ras fra bygårder.

Søndag kveld raste gesimsen fra en bygård i Trondheimsveien 6 ned, og en kvinne døde.

- Folk reagerer

Kundeservice i plan- og bygningsetatens har fått uvanlig mange telefoner fra folk som er urolige etter raset i Trondheimsveien søndag kveld. Det forteller Informasjonssjef Dagny Gärtner Hovig.

Informasjonssjef Dagny Gärtner Hovig
Foto: Maria Nakken / NRK

- Av denne typen henvendelser har det helt klart vært en betydelig økning. Det er nok fordi folk reagerer nå. Det er forståelig og veldig bra.

- Det er henvendelser om at man mener det kan være utrygge forhold knyttet til en gård i nabolaget. Folk mener at et bygg står og forfaller og kan være farlig, sier Gärtner Hovig.

- Folk må heve blikket

Folk bør bli flinkere til å varsle om farlige bygg i nabolaget sitt. Det mener Plan- og bygningsetaten i Oslo. De er avhengig av at oppmerksomme beboere sier fra.

Nå ber saksbehandler i etaten, Chris Hartmann, både publikum og gårdeiere om å ta ansvar:

- Jeg syns folk godt kunne heve blikket. Også gårdeiere bør jevnlig gå over å se om det trengs pussoperasjoner, om alt på taket er fast, og om det står det bra til med bygningen deres.

- Hvor avhengig er dere av at folk sier ifra til dere?

- Vi får mye meldinger inn fra publikum. Og spesielt om folk har blitt engasjert i en sak, eller som vi har sett i den tragiske saken i Trondheimsveien 6, så blir publikum mer oppmerksom og gir oss flere beskjeder. Og det er i mange tilfeller den måten vi får vite om hvordan forholdene er på, sier Hartmann.

Murstein falt ned i tollbugata
Foto: Maria Nakken / NRK

- Må ha flere tilsyn

Statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet, Guri Størvold, sa til NRK i dag at kommunene må skjerpe sine rutiner.

- Plan- og bygningsloven er veldig klar på at ansvaret ligger hos gårdeier, men kommunene bør føre mer tilsyn. Vi ser jo at både Oslo kommune og mange andre kommuner nok burde ha utført mer tilsyn enn de gjør i dag, sa statssekretæren.

Ellen S. de Vibe, direktør i plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, lover en rekke tiltak, men vil ikke være med på kritikken fra statssekretæren.

- Vi kan alltid gjøre mer og gjøre ting bedre. Samtidig er det Stortinget som har lagt opp et system der hovedmålet har vært at det er de private som skal føre kontroll med byggeprosjekten. Så dette har vi vel et felles ansvar for, sier de Vibe.

Direktør Ellen S. de Vibe i plan- og bygningsetaten i Oslo kommune
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Vil ha lov til å pålegge vedlikehold

De Vibe forteller at hun nå vil ta initiativ ovenfor Byantikvaren for å starte et prosjekt med å sikre bygårder i Oslo.

- Vi vil ta for oss de dårligste og farligste byggene og pålegge sikring eller rivning der det er nødvendig, sier hun.

- Dessuten vil ta initiativ overfor Kommunaldepartementet til en lovendring som gjør det mulig for oss å pålegge vedlikehold der det er nødvendig. Dersom det vil ta lang tid å få på plass en slik lovendring, ønsker vi at Oslo kan få starte et prøveprosjekt, sier Ellen de Vibe.