Telefonstorm etter Ap-utspill

Eldre og syke i Oslo er sterkt bekymret for å miste hjelpen de får gjennom privat hjemmehjelp. Omsorgsfirmaer opplevde telefonstorm etter Aps utspill om å droppe privat hjemmehjelp.

Rengjøring
Foto: Ill.foto:Gorm kallestad / Scanpix

I går gjorde Arbeiderpartiet det klart at de vil satse på det offentlige systemet hvis de vinner valget til høsten.

- Trodde det var en spøk

Rigmor Smefjell har en mann som i dag får hjelp fra et privat firma. Hun trodde det var en spøk da hun leste om Aps utspill i går.

- Jeg trodde ikke det var mulig. Dette er et system som fungerer så godt for oss. Jeg og mannen min lurte på om det var 1. april, for vi ble så sjokkerte, sier Smefjell. 

Det er tre år siden mannen til Rigmor Smefjell ble syk. I starten hadde han offentlig hjemmehjelp, men det fungerte dårlig.

- Det som skjedde var at det kom ulike mennesker til oss hver gang. Georg ble fullstendig slått ut, og tilstanden hans ble forverret, sier Smefjell.

Telefonstorm fra bekymrede pleietrengende

Nå frykter Smefjell at hun og mannen skal miste tilbudet de får av et privat firma.

Arbeiderpartiet sa i går at de vil kvitte seg med konkurranseutsatt eldreomsorg.

Senere modererte partisekretær Martin Kolberg seg og sa at avtalene kommunen har med de private firmaene skal gå til de utløper.

Likevel fikk daglig leder Siril Willmann i det private hjemmehjelpsfirmaet Omsorg og Helse AS mange henvendelser fra fortvilte brukere i går.

- Det har jeg ikke tall på, men det var fryktelig mange. Jeg tror samtlige av de vi var ute hos i går har kommentert det, sier Willmann.

- Alle må få et like godt tilbud

Arbeiderpartiets bystyrepolitiker Trond Jensrud skjønner at eldre med privat hjemmehjelp er oppgitt, men sier det viktigste er at alle eldre får et like godt tilbud.

- Jeg skjønner at de som aktivt har valgt privat er fornøyd med det. Men hovedfokus må være å skape en eldreomsorg hvor ikke et godt tilbud avhenger av hvilken leverandør du har, men at vi gir en god tjeneste til alle eldre i Oslo, sier Jensrud.

- Men per i dag så er det private tilbudet bedre enn det offentlige. Skal man da ta det gode tilbudet vekk fra de som har det godt nok?

- Det er å snu problemstillingen på hodet. Poenget er at vi må gjøre det offentlige tilbudet mye bedre. Det bekyrmingsfulle er at vi i dag har et byråd i Oslo som overhode ikke interesserer seg for de ni av ti som har et offentlig tilbud. Kommunen er direkte ansvarlig hvis det tilbudet ikke er godt nok, sier Jensrud.