Son: De evakuerte kan flytte hjem

All dynamitt er nå fjernet fra huset.

Dynamittfunn i Son

EVAKUERT: Et område på 200 meter fra funnet er sperret av og evakuert. Det er omkring 30 husstander som er evakuert.

Foto: Heidi Klokk / NRK

Politiets undersøker hva slags type sprengstoff det er snakk om og hvordan det skal behandles. Hvor farlig det er å flytte på sprengstoffet kommer an på hvilken type det er.

– Noen type sprengstoff er i sin natur ustabilt eller har ligget så lenge at det har blitt det, mens andre typer er stabilt og kan transporteres uten problemer, sier Erik Loe, operasjonsleder i Follo politidistrikt.

Vil sprenge dynamitten

Politiet sperret av et område på 200 meter rundt huset der den nye eieren fant dynamitten og evakuerte omtrent 30 hus og hytter i nærheten. Eieren ryddet i et dødsbo og fant det som trolig dreier seg om 15 kilo dynamitt med fenghetter.

– Etter all sannsynlighet kommer bombegruppa til å ta stoffet med seg til et område som er egnet til detonasjon. Hvor det blir er ikke avklart, sier Erik Loe.

– Hva kunne skjedd hvis sprengstoffet ikke var blir oppdaget av eier?

– Det er vanskelig å si. Sprengstoff kan ofte ligge i lang tid uten at det utgjør noen umiddelbar risiko. Det er ofte i håndteringen av det at det kan bli farlig, det er derfor vi bruker de som har kunnskap om det til å flytte det og destruere det, sier Erik Loe.

Ifølge politiet har et privat selskap med kjennskap til sprengstoff vært på stedet tidligere og bekreftet at det dreier seg om dynamitt. Mannen som fant dynamitten er i slekt med den tidligere eieren, men det er ikke klart hvorfor eieren oppbevarte sprengstoff i huset.

Politiet sier at det er vanskelig å si hvor lang tid arbeidet til bombegruppa vil ta.

– Men jeg håper jo at det tar relativt kort tid før bombegruppa reiser fra stedet med sprengstoffet og at beboerne kan vende tilbake til hjemmene sine, sier Erik Loe.

Laster kart, vennligst vent...
Dynamitt Son Vestby
Foto: Heidi Klokk / NRK