Slutt på råkjøring på «Dødsmila»

Etter at det ble satt i gang snittmålinger på Kompveien i Akershus har det ikke vært en eneste alvorlig ulykke.

Fotobokser på Kompveien

MÅLER SNITTFARTEN: I desember i fjor ble det satt opp fotobokser som måler gjennomsnittshastigheten på Kompveien på Romerike i Akershus.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Fylkesvei 170 mellom Fet og Sørum i Akershus har vært beryktet for mange ulykker og høy hastighet. Kompveien er blitt omtalt som en av Norges farligste veier og er blitt kalt «Dødsmila».

Fra 2000 til i dag omkom 13 mennesker i trafikkulykker her. Siste dødsulykke var i desember i fjor, da to personer ble drept og 32 måtte til sykehus etter en kollisjon mellom en buss og en personbil.

Målinger viste at 8 av 10 bilister brøt fartsgrensen på Kompveien. Noe måtte gjøres, og for ti måneder siden ble det satt opp fotobokser som måler gjennomsnittshastigheten.

Nils Audun Karbø, Statens Vegvesen

Nils Karbø i Statens vegvesen er glad for at farten på Kompveien har gått ned.

Dette har gitt full uttelling. Nye målinger viser at farten har gått ned og det har ikke vært noen alvorlige ulykker. Det var Romerikes Blad som først omtalte de nye målingene. Politiet opplyser til avisen at ingen heller har mistet førerkortet etter at snittmålingene ble innført.

Nå holder de fartsgrensen

– Vi ser at fartsnivået har gått betraktelig ned på strekningen mellom Heia og Mork, og det er få biler som kjører mye for fort, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Nils Karbø, til NRK.

Han forteller at de aller fleste nå holder fartsgrensen på 70 kilometer i timen.

– Vi har ikke hatt noen alvorlige ulykker på strekningen, som jo var svært ulykkesbelastet tidligere. Vi er veldig glad for at det ser ut som om dette virker, sier Karbø.

– Vi er veldig glad for at folk respekterer fartsgrensene på den strekningen. Det er en svingete og uoversiktlig vei, så det er viktig at man holder fartsgrensen på den strekningen.