Hopp til innhold

Slik holder du på julefreden

Julegaveshopping, jakten på den perfekte ribba og en gretten svigermor kan ta knekken på de fleste. Her er tipsene til en fredelig julefeiring.

Blir julen den samme i år også, eller tør du bryte tradisjonen?
Foto: Sigrid Olsson / Sigrid Olsson / PhotoAlto

Ventetiden er snart over.

Høytiden over alle høytider både hva tradisjon og forventninger angår er her, men julen kan være utfordrende for samliv og familie.

Hør intervju med psykolog og samlivsekspert, Peder Kjøs, om utfordringer i jula.

Familiehøytid

Peder Kjøs

Psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Før man får barn er det vanlig å feire sammen med sin nærmeste familie og det er her tradisjonene skapes.

Når man selv får kjæreste, kan det oppstå problemer. Først må det avgjøres hvor julen skal feires. Mange velger bort kjæresten på julaften og fortsetter å feire sammen med foreldre og søsken, altså sin primærfamilie, som før.

Skape egne tradisjoner

Man når man får egne barn, er man selv en primærfamilie og dermed føler mange at det er naturlig å skape sin egen jul. Her må de voksne fire på sine krav og inngå kompromiss i hvordan det skal gjøres. Barna skal ha en fin jul og ha fine minner med seg hjemmefra.

Det kan være lurt å finne opp jula på nytt og å skape sine egne tradisjoner sammen.

Klassiske problemer i delte familier

Den første jula er vanskeligst. Den ene parten blir uten barn, men noen skilte par velger likevel å feire jul sammen av hensyn til barna.

–Det er kjempefint hvis folk får det til, men når det kommer nye partnere inn i bildet blir dette vanskeligere, sier Kjøs. Igjen må man fire på kravene og velge annenhver jul for eksempel.

– Det nytter ikke å tenke at "Alt må være akkurat sånn og s" når det kommer nye partnere inn i bildet. Man er nødt til å revidere sitt indre bilde av hva som er den perfekte jul.

Mange kan være mer rause når det gjelder julefeiring. Det meste handler om å gi den andre rom for sin jul.

Svigerforeldre

– Her handler det om raushet igjen. Man må huske at svigers' er foreldrene til kjæresten. Man må holde ut og kankjse tåle en god del. Det varer jo heller ikke evig.

Når det gjelder spørsmålet om hvor lenge besøk skal vare har Kjøs en god gammel regel: Fisk og gjester blir dårlig etter tre dager.

– Det finnes ingen absolutter her, men et, par, tre dager er ofte nok hvis ikke forholdet er av det beste.

Ved alle andre høytider kan familieproblemer dukke opp, men det blir kanskje ekstra påtagelig i jula. Da er forventningene til at alt skal være bra så intens og feiringen sammen med familien så fokusert.

Idealer som brister

Det hører nesten litt med at noe bestandig går i vasken eller blir feil.

– Jeg synes en viss julemelakoli passer godt med det, sier psykologen.

– Man kan godt ha en høyt ambisjonsnivå, men man må samtidig regne med at noe ikke blir sånn som det er planlagt.