NRK Meny
Normal

Sigrid-saken: Familien gruer seg til rettssaken

Låven der politiet mener Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble drept, er et av stedene retten skal på befaring, når saken skal for retten senere i september.

Låve på Bryn

Ifølge tiltalen ble Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) hold skjult og drept i en campingvogn inne i denne låven på Bryn. Den tiltalte 37-åringen disponerte campingvognen. Det innfelte bildet viser politiets kriminalteknikere som undersøker låven. Det ble funnet blod etter 16-åringen i campingvognen.

Foto: Olsen Olav/Gunn Evy Auestad / Aftenposten/NRK

Nina Prebe

Statsadvokat Nina Prebe vil ikke gå inn på detaljene i saken før den starter i retten 16. september.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Rettssaken starter mandag 16. september, og det er satt av tre uker til saken i Oslo tingrett.

I løpet av den første uken skal retten på åstedsbefaring på de viktigste stedene som er koblet til forsvinningen og drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne.

– Åstedsbefaringen er et ledd i å opplyse retten på best mulig måte og gi dem den informasjonen de trenger, sier statsadvokat Nina Prebe til NRK.

Retten skal se på området ved barnehagen i nærheten av hjemmet til 16-åringen, der mobiltelefonen, en sokk og skoene hennes ble funnet.

De skal også tilbake til låven og campingvogna på Bryn, der politiet mener Sigrid ble holdt fanget og drept.

– Vi mener det er viktig i denne saken å se disse stedene, sier Prebe.

– Gruer seg til rettssaken

Faren til Sigrid Giskegjerde Schjetne er den første som skal forklare seg, som vitne for påtalemyndigheten, når saken starter, men familien har valgt å ikke delta på åstedsbefaringen.

– Han skal forklare seg om hva han opplevde denne skjebnesvangre natten, sier bistandsadvokat Harald Stabell til NRK.

Han forteller at familien er forberedt på at saken nå skal for retten, men at det naturlig nok vil bli en stor påkjenning.

– Alt skal rippes opp igjen og det blir vanskelig å høre alt som kommer fram gjennom vitneforklaringer og tekniske funn, sier han.

Sier han er uskyldig

37 åringen sigrid-saken

Her er den da 37 år gamle tiltalte mannen fra Ålesund sammen med sin advokat John Christian Elden, under et fengslingsmøte i januar.

Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

I juli tok Riksadvokaten ut tiltale mot den 38 år gamle mannen fra Ålesund, som politiet mener står bak bortføringen og drapet av 16-åringen fra Østensjø i Oslo i august i fjor.

Saken mot en 65 år gammel mann, som også var siktet for drap eller medvirkning til drap sammen med 38-åringen, ble samtidig henlagt etter bevisets stilling.

38-åringen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet, og har hele tiden holdt fast på at han er uskyldig.

Ifølge tiltaltes forsvarer, John Christian Elden, skal 38-åringen være med på åstedsbefaringen den første uken av rettsaken.

– Han er i ferd med så se på hva politiet anfører, og hva er som er av bevis. Selv mener han at han ikke er skyldig, og ikke har begått noen drap og ikke har vært på disse stedene.

– Vil det komme noe nytt frem under befaringen?

– Jeg tror retten kan få et bilde av hva politiet tegner som scenario, og vurdere om det holder eller ikke, sier Elden til NRK.

Uenige om tiltale er utilregnelig

I desember ble tiltalte innlagt til observasjon på Dikemark sykehus. Det endte med at de sakkyndige som skulle vurdere om han er tilregnelig eller ikke, kom til to ulike konklusjoner.

Riksadvokaten har derfor innstilt en dom på tvungent psykisk helsevern, men påstanden om straff kan endres i løpet av rettssaken. Tiltalte selv mener han er tilregnelig.

Psykiatrispesialistene Andreas Eirik Hamnes og Kjersti Narud, som konkluderte med at 38-åringen var tilregnelig og kan straffes, skal forklare seg for retten.

Det skal også nevropsykolog Anne Lill Ørbeck, som mener mannen var paranoid og strafferettslig utilregnelig.

Håper å få svar

Sigrid Giskegjerde Schjetne

Familien til Sigrid Giskegjerde Schjetne håper å få vite hva som skjedde med datteren, når rettssaken starter 16. september i Oslo tingrett.

Foto: Privat / NTB scanpix

Tidligere har Sigrids familie sagt at de har tillit til politiets arbeid, men at det er krevende å ikke få svar på viktige spørsmål om hva som skjedde med Sigrid.

Det håper de at rettssaken nå vil bringe klarhet i.

– De sentrale spørsmålene er hvorfor ble Sigrid bortført, hva skjedde med henne etter bortføringen, når døde hun og på hvilken måte, sier Stabell.

Ifølge tiltalen ble 16-åringen bortført fra området rundt barnehagen, og drept i campingvognen, men statsadvokat Prebe ønsker ikke å gå inn på detaljene før saken skal for retten.

– Bevisene og mitt syn rundt forholdene blir lagt fram der, sier hun.

Politiet sperrer av et område i skogholtet

Politiet fant den avdøde Sigrid Giskegjerde Schjetne i dette skogholtet på Kolbotn i Akershus 3. september i fjor. Da hadde hun vært savnet i nesten en måned.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix