NRK Meny
Normal

Sigrid-saken: Raser mot politiets «skinnsiktelse»

OSLO TINGRETT (NRK.no): Forsvarerne til de to som er siktet for drapet på Sigrid Schjetne (16) reagerer sterkt på politiets fremgangsmåter.

politiet

VIL HA FIRE UKER: Politiadvokat Cecilie Gulnes før fengslingsmøtet i Oslo tingrett, mot den siktede 37-åringen, ble satt torsdag.

Foto: Vilde Heljesen / NRK

Da politiet gikk til aksjonen som ledet til pågripelse av de to mennene mandag kveld, var det ikke noen drapssiktelse som ble presentert for de to, som i dag ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

37-åringen ble siktet for ordensforstyrrelse i Ålesund, mens 64-åringen ble siktet for dokumentforfalskning ved å kjøre med falske skilter. Senere på natten, etter at Sigrid Schjetne ble funnet drept i en skråning like ved, ble siktelsen utvidet til forsettelig drap.

– Drept på «ukjent måte»

Forsvarerne mener at politiet brukte såkalte skinnsiktelser, for å kunne gjennomføre tvangsmidler.

siktede

DRAPSSIKTET: Disse to mennene, en 37-åring (t.v.) og en 64-åring, er siktet for drapet på Sigrid Schjetne.

– Det er svært uheldig at politiet ikke spiller med åpne kort og bruker en slik fremgangsmåte, sier 64-åringens forsvarer Aase Karin Sigmond.

Også 37-åringens forsvarer, John Christian Elden, er kritisk.

– Jeg forholder meg til at den siktelsen politiet hadde mot min klient da han ble pågrepet, er riktig. Derfor tolker jeg det dithen at mistanken mot ham først kom etter at liket ble funnet, sier Elden.

Han mener også at siktelsen på forsettelig drap er svært vag.

– Han er siktet for å ha drept henne på ukjent måte, på ukjent sted, sier Elden til NRK.no.

Politiet sa i går at en av de store gåtene i den videre etterforskningen, er hvor Sigrid ble overmannet og drept.

Uenig om lukkede dører

Både 37-åringen og 64-åringen nekter en hver befatning med drapet, og ble begjært løslatt av Elden i retten.

– Han har avvist siktelsen om forsettelig drap, og vi anførte at det ikke er skjellig grunn til mistanke, sier Elden.

Ifølge TV 2 skal en av mulighetene politiet undersøker, være hvorvidt Sigrid kan ha blitt påkjørt og deretter dumpet av 37-åringen. Han beskrives av vitner TV-kanalen har snakket med som en uforsiktig sjåfør.

– Er det grunn til å mistenke ham for uaktsomt drap?

– Det kan jeg ikke kommentere, svarer Elden.

Ifølge Sigmond reagerer 64-åringen på at politiet bruker lang tid på å sjekke alibiet hans. Han sier at han var på jobb som sjåfør den natten Sigrid forsvant. Ifølge VG stemplet han inn en drøy time etter det siste livstegnet fra 16-åringen.

– Han er svært preget av å være siktet i en så alvorlig sak, sier forsvareren.

Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører. Forsvarerne mener denne saken nå er så full av spekulasjoner og løse tråder, at pressen ikke burde blitt kastet på gangen.

– Vi har motsatt oss at dørene lukkes. Denne saken er slik at det kryr av spekulasjoner og ulike påstander, både i pressen og i sosiale medier. Derfor mener vi at det ville være sunt om pressen fikk være tilstede, sier Elden til NRK.no.

Den oppfatningen deler ikke politiet. De mener tvert i mot at pressen nå arbeider på en måte som gjør at de vil holde kortene tettest mulig til brystet.

– Mediedekningen er enorm, og pressen driver egen etterforskning. Hvis de får vite om våre spor vil det kunne føre til at pressen også begynner å etterforske ut i fra dette. Vi tror også at personer kan sitte på konkrete opplysninger, og at det vil skade etterforskningen dersom dette kommer ut, sa politiadvokat Cecilie Gulnes før dørene ble lukket.

– Har alibi

Politiet vil begjære de to mennene, en 37-åring og en 64-åring, som begge er siktet for drap på Sigrid Giskegjerde Schjetne eller medvirkning til drap, fengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud. De to første ukene ønsker politiet dessuten full isolasjon. Etter det NRK erfarer, er det faren for bevisforspillelse som er årsaken til dette.

Retten vurderer nå dette, og en avgjørelse er ventet om kort tid.

Begge de drapssiktede nekter straffskyld, og vil bli begjært løslatt av forsvarerne.

foprsvarer

FORSVARER 37-ÅRINGEN: 37-åringens forsvarere, John Christian Elden og Karen Forbrigd, på plass i rettssalen like før fengslingsmøtet startet.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Han mener at han ikke skal fengsles, og har bedt politiet gjennomføre undersøkelser som han mener vil gi ham alibi, sier Elden.

– Hvor var han den kvelden?

– Det kan jeg ikke kommentere.

Nekter straffskyld

For at dommeren skal kunne avsi kjennelse om varetektsfengsling, må vedkommende vurdere bevisene dithen at det er mer sannsynlig at de siktede har drept Sigrid, enn at de ikke har gjort det.

Mennene ble pågrepet mandag kveld i et verksted på Kolbotn. Et par timer senere fant politiet et lik delvis skjult i skogholtet rett bak verkstedet der de to hadde oppholdt seg.

Som NRK.no meldte tidligere i dag, har politiet torsdag blant annet saumfart en låve som tilhører den siktede 64-åringen. Låven ligger sentralt på Bryn, bare noen minutters kjøring unna hjemmet til Sigrid. Krimteknikerne bar blant annet ut flere fulle sekker fra låven før de fortsatte arbeidet, ledsaget av den spesialtrente hunden Trixie.

Tirsdag ettermiddag bekreftet politiinspektør i Oslo Hanne Kristin Rohde at det var 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne som var funnet drept. Hun opplyste samtidig at to menn var siktet for drapet på 16-åringen, som hadde vært savnet i en måned da hun ble funnet.

låve

SAUMFARER LÅVE: Krimteknikerne gikk igjennom en låve 64-åringen disponerer torsdag, og bar ut flere fulle poser.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Siste sikre livstegn fra 16-åringen er en sms hun sendte klokken 00.13 den natten hun forsvant. Da var hun ved Godlia t-banestasjon. Det er fortsatt ikke klart hvor Sigrid ble drept.

– Dette er spørsmål vi stiller oss nå, for det er ekstremt viktig å finne ut hva som har skjedd hvor, hvilket sted hun ble drept, og om hun har blitt flyttet på før hun ble dumpet, sa Hanne Kristin Rohde til NRK.no i går.