NRK Meny
Normal

64-åring anker varetekt: – Han føler livet går i oppløsning

Forsvarer Aase Karine Sigmond bekrefter at den siktede 64-åringen i Sigrid-saken anker varetektsfengsling. Elden sier hans klient tar betenkningstid, for ikke å forstyrre etterforskningen.

Sigrid-siktede

De to mennene som er siktet for drapet på Sigrid Schjetne har sittet i varetekt siden 3. september.

Foto: Privat

Torsdag ble 64-åringen varetektsfengslet i fire nye uker i Oslo tingrett. To av ukene må 64-åringen, som begjærte seg løslatt, tilbringe i full isolasjon.

Forsvarer Aase Karine Sigmond sier til NRK at hennes klient er opprørt over kjennelsen.

– Tidligere har han vært tålmodig, men denne gangen ble han irritert. Han mener han har bidratt med det han kan for å opplyse saken, etter å ha svart velvillig for seg i over 70 timer i avhør, sier Sigmond til NRK.no.

Forsvarer Aase Karine Sigmond

64-åringens forsvarer, Aase Karin Sigmond, sier hennes klient vil anke varetekten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Føler livet går i oppløsning

Den siktede 64-åringen har nå sittet varetektsfengslet i en drøy måned. Politiet varslet i fengslingskjennelsen at etterforskningen kan bli langvarig, og kanskje først er ferdig til våren.

– Han føler at hans livssituasjon går i oppløsning, både økonomisk og sosialt, av å sitte varetektsfengslet, sier Sigmond til NRK.no.

På det siste fengslingsmøtet varslet 64-åringen at han kommer til å anke fengslingskjennelsen. Sigmond sier til NRK.no at anken sendes til Borgarting lagmannsrett mandag.

– Vi mener at det ikke foreligger skjellig grunn til mistanke i forhold til siktelsen. Vi legger også vekt på at min klient ikke har blitt tatt i løgn i avhør, og mener bevisene mot ham ikke er styrket i de siste fire ukene.

I anken går forsvareren prinsipalt for løslatelse, sekundært for at hennes klient ikke skal sitte isolert i varetekt.

John Christian Elden utenfor politihuset

John Christian Elden er forsvarer for den siktede 37-åringen.

Foto: Svein Olsson, NRK

Elden: – Tar betenkningstid

Oslo tingrett kom torsdag til at mistanken mot den medsiktede 37-åringen er noe sterkere enn mot 64-åringen.

Også 37-åringen ble varetektsfengslet i fire uker, to av disse i isolasjon. 37-åringens forsvarer John Christian Elden sier hans klient tar betenkningstid når det gjelder å anke.

– Vi legger til grunn at det per i dag foreligger skjellig grunn til mistanke for i det minste et bildrap, og at retten har sagt at saken står i samme stilling som for fire uker siden med tanke på mistankegrunnlaget ved at det hverken er styrket eller svekket, skriver John Christian Elden i en e-post til NRK.no.

Elden sier at man inntil det foreligger en avklaring når det gjelder mistankegrunnlaget tas betenkningstid.

– Slik at politiet kan sluttføre sin etterforskning, uten at de kan hevde at han (37-åringen, journ. anm) kan påvirke denne, skriver Elden videre.

– Har ikke noe med drapet å gjøre

Elden sier at hans klient fortsatt står på at han ikke har noe med Sigrid-drapet å gjøre.

– Inntil politiets etterforskning kommer videre, er det imidlertid en sannsynlighetsovervekt for at han har medvirket til en eller annen handling som gjelder bildrap, sier Elden, og legger til:

– Hvorfor kan jeg ikke kommentere da dokumentene ikke er åpne. Når det foreligger sannsynlighetsovervekt inntil han eventuelt sjekkes inn - eller ut, er det tilstrekkelig for fengsling, sier Elden, og presiserer at 37-åringen ikke har innsyn i politiets dokumenter.

Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble meldt savnet av foreldrene cirka klokken 00.30 natt til søndag 5. oktober. En snau måned senere ble et liket funnet delvis tildekket på Kolbotn. To menn ble siktet for drap eller medvirkning til drapet.

Politiet kan fortsatt ikke si noe om hvor, hvordan eller når Sigrid ble drept. Den endelige obduksjonsrapporten gir ingen klare svar, men politiet mener det ikke er holdepunkter i den for å si at Sigrid døde som følge av en bilulykke.