NRK Meny
Normal

Rettsaken mot gårdeier er igang

Den 54 år gamle gårdeieren som er tiltalt for uaktsomt drap etter raset i Trondheimsveien 6 i januar i fjor, erkjenner ikke straffskyld.

Bygård raste

Bygården som raste i Trondheimsveien.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

En 31 år gammel kvinne døde etter at hun fikk deler av bygningen over seg.

Tiltalt for uaktsomt drap

31 år gamle Linda Henriksen gikk langs fortauet i Trondheimsveien i januar i fjor da deler av bygården hun passerte raste ned. Hun fikk flere hundre kilo teglstein og annen bygningsmasse over seg, og døde senere samme dag av omfattende hodeskader.

I dag møter gårdeieren, en 54 år gammel mann, i retten - tiltalt for uaktsomt drap.

- Han tar det svært tungt, og det tyngste er selvfølgelig at det har gått et menneskeliv tapt, men dernest opplever han det som sterkt og urimelig å stå tiltalt for uaktsomt drap, sier mannens forsvarer, Thomas Randby.

- Strukket loven langt

Han mener politiet har strukket loven langt når de har tiltalt mannen for uaksomt og ha forvoldt en annen persons død.

- Den er unik i den forstand at man aldri tidligere, slik jeg ser det, har brukt denne lovbestemmelsen på en unnlatelseshandling- som i dette tilfellet var å unnlate å sikre bygningen.

Paragrafen brukes, ifølge Randby, først og fremst i veitrafikken hvor bilføreren aktivt gjør kritikkverdige handlinger.

- Ikke godt nok sikret

Bygården sto tomt etter en brann i august 2003, og var under rehabilitering da ulykken skjedde.

Rundt ett år før taket raste sammen sendte plan- og bygningsetaten i Oslo kommune brev til gårdeieren, der han fikk varsel om pålegg og tvangsmulkt på grunn av manglende sikring av fasaden på bygget. Men 54-åringen sørget ikke for å sikre bygningen godt nok, ifølge tiltalen. Det er ikke 54-åringen enig i.

- Detaljene i det som har skjedd i perioden frem til ulykken får vente til selve rettsaken, men i sum så mener altså min klient og jeg at det ble gjort det som er rimelig å forvente når det gjelder sikring.

Også selskapet som drifter gården, der 54-åringen er eneakjsonær, er tiltalt i saken.