NRK Meny
Normal

– Drepte Jonna Rask for å skjule ran

Jonna Rask (26) ble ranet i sitt eget hjem på Fredensborg i Oslo, og deretter drept i forsøk på å skjule ranet, mener aktor. Kjæresten overlevde etter livreddende behandling. Mandag starter rettsaken der to menn er tiltalt for drap og drapsforsøk.

Drapet i Fredensborg

Mandag starter rettssaken der to menn er tiltalt for drapet på Jonna Rask (26) i april 2013, og drapsforsøk mot hennes kjæreste.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Natt til 30. april i fjor ble svenske Jonna Rask funnet død i sin egen leilighet på Fredensborg i Oslo. Hun var stukket flere ganger med kniv, og døde etter kort tid av forblødning fra et stikk i hjertet.

Også kjæresten hennes ble påført flere knivstikk i overkroppen, og svevde mellom liv og død. Han ble funnet blødende rett utenfor leiligheten. Rask medisinsk behandling gjorde at han overlevde.

– Savnet etter kjæresten er meget sterkt. Han har tanker som forfølger han hver dag, forteller bistandsadvokat Trond Eirik Aansløkken.

– Han har det tøft. Han gruer seg til mandag, men ser fram til å bli ferdig med saken og gå videre.

Tiltalt for drap og drapsforsøk

Statsadvokat Inga Bejer Engh

Statsadvokat Inga Bejer Engh er aktor i saken.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Øystein Storrvik

Øystein Storrvik sier hans 21 år gamle klient erkjenner ranet, men nekter straffskyld for drap og drapsforsøk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Vibeke Hein Bæra

Vibeke Hein Bæra sier hennes klient vil uttrykke beklagelse i retten for det som skjedde.

Foto: Anne Lognvik / NRK
Mandag må en 29 år gammel svensk mann og en 21 år gammel norsk mann møte i Oslo tingrett tiltalt for drapet på den svenske 26-åringen. De er også tiltalt for drapsforsøk mot Rasks kjæreste.

– Dette er en veldig alvorlig sak. En ung jente døde, og en ung mann ble skadet. Strammerammen er 21 år, sier aktor Inga Bejer Engh.

Aktor mener 29-åringen sto for knivstikkene, men at 21-åringen medvirket til drap og drapsforsøk fordi han ikke grep inn for å stoppe knivstikkingen selv om han hadde tid og anledning til det.

21-åringen nekter straffskyld for drapet.

– Han har forklart at knivbruken mot avdøde kom helt overraskende på han. Han kom i sjokk, ble paralysert og kunne ikke hindre det. Han håper å bli frifunnet for drapet, sier hans forsvarer Øystein Storrvik.

– Drepte for å skjule ranet

Før knivstikkingen startet, skal Jonna Rask og kjæresten ha blitt ranet med øks av 29-åringen og 21-åringen, samt to andre menn på 26 og 27 år.

26-åringen og 27-åringen er tiltalt for grovt ran med døden til følge.

– Han erkjenner å ha deltatt i ranet, men ikke medvirkning i voldsutøvelsen. Han ser fram til å få forklart seg om sin rolle i dette. Han ser også fram til å få uttrykt beklagelse, og han ønsker å advare andre unge mot å gjøre gale valg, sier 26-åringens forsvarer Vibeke Hein Bæra.

I følge tiltalen sto 27-åringen vakt utenfor Rask og kjærestens bolig, mens de tre andre tok seg inn for å true til seg narkotika og penger. Ranet skal ha vært målrettet og godt planlagt.

De tiltalte fikk med seg 600 kroner og en Play Station fra ranet, ifølge aktor, som mener at drapet og drapsforsøket ble gjort for å lette eller unndra seg straffen for ranet.

– Noe nærmere om omstendighetene rundt det som skjedde den natten må jeg komme tilbake til i retten, sier Engh.

Del av et hasjmiljø

Per Sjong Larsen, som forsvarer 29-åringen, forteller at de fornærmede og tiltalte kjente hverandre perifert.

– De kjente hverandre fra et hasjmiljø i Oslo.

Han vil ikke uttale seg nærmere om hva hans klient har forklart.

– Jeg ønsker ikke å kommentere noe rundt saken når det gjelder hva han vil forklare for retten, eller om han erkjenner straffeskyld eller ikke. Det får han erklære i retten på mandag.

Han sier 29-åringen ser fram til å komme i gang med rettssaken.

– Han er sliten og frustrert etter å ha sittet i varetekt i snart halvannet år.

29-åringen er i tillegg tiltalt for trusler mot offentlig tjenestemenn, etter at han to ganger skal ha truet fengselsbetjentene under varetektperioden i Oslo fengsel. Sammen med 21-åringen er han også tiltalt for et annet grovt hjemmeran.