Hopp til innhold

Rådmannen tar selvkritikk

Korrupsjonen i Bærum har vært langvarig og alvorlig. Nå tar rådmannen selvkritikk for ukulturen som har fått bre om seg.

Formannskapet i Bærum
Foto: Terje Christiansen / NRK

Den nye granskingsrapporten slakter internkontrollen og peker på at loven om offentlige anskaffelser ikke blir fulgt.

Tilsamman er ni menn siktet i korrupsjonssaken - tre av de er ansatt i Bærum kommune.

Rådmannen i kommunen, Elisabeth Enger tar selvkritikk for ukulturen som har fått utvikle seg i Bærum.

- Selvfølgelig mitt ansvar

- Det er vondt og uverdig å se at slike forhold har fått eksistere i eindomsforvaltningen, sier Enger til NRK Østlandssendingen.

Rådmann Elisabeth Enger
Foto: Terje Christiansen / NRK

- Det er selvfølgelig mitt ansvar, som kommunes øverste administrative leder, å sørge for at de ansatte følger lover og regler, og at de har en etisk standard som gjør dem verdige til å forvalte fellesskapets midler, sier rådmannen.

- Og denne granskingsrapporten viser at i dette tilfellet har jeg ikke arbeidet godt nok med det, legger hun til.

Fjernet kontrollerstilling

I korrupsjonsskandalen som ryster Bærum er tre tidligere ansatte, deriblant eiendomsjefen, siktet for grov korrupsjon. En tidligere fagansvarlig i eiendomsforvaltningen har innrømmet å ha puttet mange hundre tusen kroner i lomma - etter å ha gitt maleoppdrag til nære slektninger.

Hvordan korrupsjonen kunne florere fikk vi svar på i dag. I rapporten pekes blant annet massive regelbrudd og svak internkonrtroll, sier granskingsgruppas leder advokat Anders Venemyr.

Ingen skriftlige kontrakter

- Vi har ikke sett noen konkurranseutlysning, ingen skriftlige kontrakter eller arkivering. Man har ikke visst hva midlene gikk til, dermed har muligheten for overfakturering vært til stede, sier Venemyr som fullstendig slakter eiendomsforvaltningens kontrollrutiner.

Mens ledelsen i eiendomsforvaltningen får skylda for manglende rutiner og kontroller - har kommunens politiske og administrative ledelse et overodnet ansvar for at kontrollapparatet har vært utlistrekkelig, slås det fast.

Blant annet ble en kontrollerstilling for noen år siden fjernet for å spare penger.

Les hele granskingsrapporten her.

Pressekonferanse om korrupsjon i Bærum kommune
Foto: Terje Christiansen / NRK

Rådmannen sitter trygt

Å fjerne kontroller-funksjonen som kunne avdekket mislighetene var kanskje ikke lurt grep, vedgår ordfører Odd Reinsfelt.

Kommunen anslår nå at den kan ha tapt mellom fem og ti milioner på korrupsjonssaken. Selv om rådmannen har tatt på seg mye av ansvaret sitter huin likevel trygt i stolen.

- Det er henne vi må ha nå for å kunne rydde opp i Bærum i fremtiden. Så Elisabeth Enger er nok rett person på rett plass, slår ordfører Odd Reinsfelt fast.

Startet for flere år siden 

Granskingsutvalget slakter eiendomsforvaltningen i Bærum kommune. Det har ikke vært kontroll, konstaterer Anders Venemyr.

Ifølge granskingsutvalget startet korrupsjonen i eiendomsforvaltningen i Bærum kommune for fire-fem år siden. De senere årene ble den mer omfattende, men først i desember i fjor ble det slått alarm.

Advokat Anders Venemyr
Foto: Terje Christiansen / NRK

- Det er flere forskjellige årsaker til at dette ikke ble oppdaget før. Den viktigste er at det ikke har vært kontroll, sier granskingsutvalgets leder, advokat Anders Venemyr i advokatfirmaet G. Partner til NTB.

Falske fakturaer

Selv om Venemyr bare la fram en delrapport mandag formiddag, konstaterer han at det har vært et langvarig og irregulært samarbeid mellom leverandører av maletjenester og en fagansvarlig i eiendomsforvaltningen i kommunen.

Den 42 år gamle fagansvarlige ble avskjediget før jul og er en av ni personer som er siktet i saken, tre av dem er eller har vært ansatt i kommunen. Eiendomssjefen sa opp tidligere i måneden.

Det er registrert fakturering av oppdrag som enten ikke er blitt utført, eller som er sterkt overpriset. Kommuneadvokat Just Finne anslår kommunens tap til å ligge et sted mellom 10 og 15 millioner kroner.

Grov korrupsjon

Den 52 år gamle eiendomssjefen har selv sagt opp sin stilling, men rådmann Elisabeth Enger vurderer nå om de også skal avskjedige ham. Eiendomssjefen har ifølge advokat Terje Grønn erkjent at han har fått utført en malejobb han selv ikke har betalt for.

- Han erkjenner at han kan ha brutt de nye bestemmelsene om korrupsjon i straffeloven ved at han ikke har fakturert en malermester for utført arbeid. Han sier blant annet at moren kan ha betalt for jobben. Men, han sier han ikke har tatt noe initiativ for at Bærum kommune skal betale denne regningen, sier Grønn til NTB.

Siktelsen for grov korrupsjon har en strafferamme på ti år. Hvis retten finner at det i tillegg er organisert kriminalitet, så snakker vi om en strafferamme på 15 år.

Fokus på å rydde opp

Selv om rådmann Elisabeth Enger innrømmer at det er hennes ansvar at lover og regler følges, avviser hun imidlertid at hun har vurdert sin stilling.

- Nei, nå har jeg hundre prosent fokus på å rydde opp. Det er den beste måten å ta ansvar på, sier Enger til NTB.

Politiførstebetjent Ole Johan Brett ved økonomiavsnittet i Søndre Buskerud politidistrikt sier til NTB at han ikke utelukker at flere personer kan ha vært involvert i korrupsjonssaken.