Politimann skjøt vådeskudd - ingen alvorlig skadet

En politimann skjøt med kollegaens pistol mens det var i hylsteret og stroppet til låret til kollegaen.

Politi med våpen

ERKJENTE STRAFFSKYLD: Politimannen ved Stovner politistasjon innrømmer å ikke ha sjekket om våpenet var ladd før han kontrollerte det.

Foto: Adnan Naeem / NRK

Hendelsen skjedde inne på Stovner politistasjon. Politimannen som skjøt vådeskuddet jobber som instruktør og har lederoppgaver på politistasjon.

Den 23. november 2015 fikk han en e-post av sin sjef om å kontrollere pistolhylstre av merke Safariland på anmodning av Politidirektoratet.

Mannen har innrømmet skyld og godtatt et forelegg.

Vådeskudd med kollegaens våpen

Vådeskuddet skjedde i gangen på politistasjonen mens politimannen skulle kontrollere hylsteret til en kollega. Kollegaen sa at det var greit og nevnte at en skrue bak på hylsteret manglet.

Politimannen stilte seg da bak sin kollega på hans høyre side og stakk sin høyre hånd ned i hylsteret og trakk av, står det i en rapport fra Spesialenheten for politisaker.

Politimannen forventet at hanen skulle stoppe i låsebøylen. I stedet gikk skuddet av. En kvinnelig politibetjent som var til stede ble truffet av noe i magen.

Ingen forklaring

Dette skriver Spesialenheten for politisaker som har etterforsket saken:

«A (politimannen, journ.mrk.) kan ikke gi noen forklaring på hvorfor han ikke sjekket at våpenet var tømt før han gjennomførte kontrollen. Han var kjent med at samtlige operative mannskaper gikk med ladd våpen på jobben. Dersom han hadde tenkt seg om ville han tatt med seg politibetjentene inn på våpenrommet og foretatt "tøm våpen – kontroller" før han gjennomførte kontrollen. A har erkjent straffskyld for forholdet.»

Alle politibetjentene som var involvert i hendelsen har forklart seg likt som politimannen som avfyrte tjenestevåpenet.

– Gikk varmt i buksebenet

Ifølge Spesialenheten for politisaker gikk skuddet ned i gulvet slik at det oppstod skader på linoleum og i betongdekke. Et prosjektil traff en kvinnelig politibetjent som sto like ved, men den gikk ikke gjennom kroppen.

Etter skuddet gikk av skal politibetjenten som bar på våpenet ha stått i ro en stund og uttrykt at det «gikk varmt» i buksebenet hans. To andre politibetjenter opplevde piping i ørene og en av dem mistet hørselen i kort periode.

Ingen av dem har hørselsskader i dag.

Har skjedd tre ganger før

Lignende hendelser har skjedd tre ganger før i 2015. På lensmannskontoret i Namsos og Fosnes den 20. november ble også et tjenestevåpen avfyrt mens det var stroppet til låret til en politibetjent. Det endte med at politikvinnen som bar på våpenet ble skutt i foten.

Sjefen i Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus har tidligere sagt til NRK at disse hendelsene er svært alvorlige.

– Det bryter med politiet sine egne trygghetsregler for behandling av våpen. Det er klønete og tankeløst, sier Presthus til NRK.