NRK Meny
Normal

Oslo tapte på målstreken

Idrettsstyret i ettermiddag at de anbefaler at Tromsø blir Norges søkerby til OL i 2018. Oslo ble slått med bare én stemme.

Tromsø
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Dermed er Oslo ute av kampen. Tromsø fikk sju stemmer, og Oslo fikk seks stemmer.

Møtelederens dobbeltstemme var avgjørende for at vinneren ble Tromsø.

- Det kom mange følelser i kroppen da jeg forstod at min stemme ble avgjørende, sier fungerende idrettspresident Odd-Roar Thorsen til NRK.

Oslo var favoritt

I dag tidlig ble det lekket at Oslo var favoritten i den hemmelige Martinsen-rapporten om hvem som bør søke OL. Rapporten har gitt de forskjellige byene poeng ut fra forskjellige kriterier, og Oslo kommer best ut.

- Oslo er sterkest på overnatting, arenaer, etterbruk og transport og scorer høyest totalt sett, står det i konklusjonen fra Martinsen-utvalget.

I tillegg er Oslo den byen som har bedt om de laveste overføringene fra staten. Tromsø er best på overordnet arrengementskonsept, naturgitte forhold og attraktivitet, men scorer lavest på flere punkter. Totalt fikk Tromsø 196,5 poeng og Oslo 225 poeng.

Tre gode søkere

Men alle søkerne hadde nok poeng til å tilfredstille kriteriene som IOC stiller til arrangørbyene, og idrettsstyret har derfor sett bort fra at Oslo fikk høyest poengsum.

- Vi har fått presentert tre utrolig gode søkere, og idrettsstyret er overbevist om at alle tre ville kunne arrangere fantastiske vinterleker, derfor er det trist at vi bare kan velge én, sa fungerende idrettspresident Odd-Roar Thorsen før vinneren ble offentliggjort.

Fire elementer lå ifølge Thorsen til grunn for beslutningen om å velge Tromsø: befaringene, presentasjonene, søknadene og Marthinsen-rapporten.

Han understreket at vi nå går fra en bykamp til en landskamp.

Langt igjen

Men selv om idrettsstyret nå har konkludert med at Tromsø bør bli Norges søkerby, er det langt igjen før Norge virkelig kan glede seg til å være OL-arrangør.

Først skal regjeringen avgjøre om den vil gi statsgaranti. Kulturminister Trond Giske har tidligere gjort det klart at han ikke ville love noe før idrettsstyret hadde pekt ut Norges kandidatby. Giske har invitert til pressekonferanse klokken 15, og det er knyttet stor spenning til hva han vil si der.

Stiller regjeringen statsgaranti, starter den virkelige kampen på det internasjonale plan. Hvem som blir OL-arrangør i 2018, avgjøres av den internasjonale olympiske komité i 2011.