NRK Meny
Normal

Ungdom blir mer like

Innvandrerungdom og etnisk norske ungdommer i Oslo blir stadig mer like. Sånn er det slett ikke over alt. 

Ungdom
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Innvandrerungdom i Oslo klarer seg langt bedre enn for eksempel i USA, England og Tyskland, sier NOVA-forsker Tormod Øia.

NOVA har laget en ny undersøkelse som tar for seg utviklingen blant ungdom i hovedstaden de siste ti årene.

Ifølge undersøkelsen er andregenerasjons innvandrerungdom langt mer integrert, og har mindre problemer enn man tidligere har trodd.

Har samme utfordringer

- Det er litt overraskende. Det finnes mye litteratur som understøtter at det er mange problemer med andregenerasjons innvandrere, men i Oslo ligner de ganske mye på de norske ungdommene, sier Øia.

Undersøkelsen viser at ungdom fra forskjellige etniske grupper deler skolehverdag, felles opplevelser og inntrykk, og lever i den samme virkeligheten. Dermed står de også overfor de samme utfordringene.

- Det tror jeg er avgjørende, sier Øia.

- Norge er unik

Han mener situasjonen i Norge er unik. Mulighetene til å få jobb er ett av elementene forskeren trekker fram som årsak til hvorfor innvandrerungdom i Oslo klarer så godt.

- Vi har arbeid til alle, plass til alle, behov for alle, og det er en framtid også for innvandrerungdommen. Det handler om at det enkle: Gir du ungdom en sjanse, så tar de den. Og det gjelder også for innvandrerungdommene, sier forskeren.