Hopp til innhold

Mobbeofre lider med fulle skoler

Smekkfulle skoler vil gjøre det vanskelig å flytte elever som mistrives til andre skoler, frykter SV.

Klasserom
Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Oslos skoler er i mange områder fulle, noe som gjør det vanskelig å få skiftet skole selv når det er gode grunner for et skifte.

Leder i kultur og utdanningskomiteen i bystyret, Knut Even Lindsjørn fra SV, frykter at det går ut over barn som mobbes på skolen.

Mobbet fra skolen

I går fortalte NRK Østlandssendingen om en 8-år gammel gutt som ikke fikk bytte skole , selv om han ble kraftig mobbet.

Hør reportasje: Åtteåring mobbet ut av skolen

8-åringen fikk til slutt plass på naboskolen, men Lindsjørn tror det kan være flere elever som ikke får den muligheten:

- Vi har ingen fleksibilitet på mange skoler. Hvis det oppstår et problem der det er behov for miljøbytte er døra stengt på naboskolen. Det er helt uholdbart, sier Linsdjørn.

41 skoler med plassproblemer

- Vi skal selvsagt løse problemer på den enkelte skole, men det bør være mulig å bytte skole hvis foreldre og barn ønsker det. I dag er det veldig mange steder helt umulig, sier Lindsjørn.

Problemet med fulle skoler er størst i Grefsen-Sagene- og i Hasle-Løren-området. Stadig får vi høre om søsken som splittes og elever som sendes til skoler lenger unna fordi kapasiteten på nærskolen er sprengt.

Skolebehovsplanen til Utdanningsetaten viser at 41 skoler vil ha plassmangel eller være i faresonen for å få det, i 2010.

- De fleste er ikke fulle

Men skolebyråd Torger Ødegaard vil ikke være med på at Oslo-skolen har et kapasitetsproblem.

- Du kan ikke si at Oslo-skolene er fulle. Vi har 140 skoler, mens det er 10-12 skoler som har utfordringer i forhold til plass. Så de fleste skolene er ikke stappfulle, selv om vi har noen utfordringer ved enkelte skoler, sier Ødegaard.

Les også:

Skolene er for små

Ny bydel står uten skoler

Osloskolen skiller barna