NRK Meny
Normal

Misbrukte 15 gutter over 20 år

Over en periode på 20 år misbrukte den pedofile læreren 15 mindreårige gutter. Nå vil politiet tiltale 55-åringen i en av de mest omfattende overgrepssakene noensinne.

Hagen skole i Nittedal
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Læreren ble pågrepet på skolen i Hakadal i mai i år, og dermed startet opprullingen av den svært omfattende saken som har forgreininger til Nittedal, Sør-Trøndelag og Finnmark.

Nå vil politiet på Romerike tiltale den pedofile læreren for omfattende overgrep mot seks unge gutter, skriver Dagbladet.

Flere forhold foreldet

Fire dreier seg om seksuell omgang med mindreårige, mens to dreier seg om seksuelle handlinger med mindreårige. I tillegg er det lagt ved en egen rapport om overgrep mot ni andre mindreårige gutter.

- Dette er saker som er foreldet, sier politiadvokat Bjørn Philipson i Romerike politidistrikt.

Ingen av overgrepene skal ha skjedd i skoletida, men det er et faktum at han har fått kontakt med barna gjennom lærerjobben.

Overgrep på skoleturer

Advokat Gunhild Lærum

Gunhild Lærum

Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK

Overgrepene skal ha skjedd i forbindelse med turer, blant annet i regi av skolen.

Læreren har etter pågripelsen lagt alle kort på bordet. Han sitter varetektsfengslet ved Ila fengsel utenfor Oslo til 18. desember.

- Han har innrømmet skyld. Han ser på seg selv som pedofil, og han var på en måte lettet da han ble oppdaget, sier 55-åringens forsvarer, advokat Gunhild Lærum til Dagbladet.

Måtte flyttes i fengselet

- Det har skjedd ubehageligheter i fengselet som har ført til at han måtte overflyttes til en annen avdeling. Han har nå er hverdag der han studerer, sier advokat Lærum.

I fengselet skriver 55-åringen bok.

– Han beskriver hvordan en pedofil tenker og oppfører seg. Han vil også få fram hvordan det er for både offer og gjerningsmann i slike saker, sier advokat Lærum.

55-åringen skal foreløpig ikke ha tatt kontakt med noe forlag.

Gransker kommunen

Jorun Gjørwad

Jorun Gjørwad

Foto: NRK

Nittedal kommune har iverksatt ekstern gransking av seg selv, for å avdekke hvorvidt kommunen som skoleeier burde ha grepet inn på et tidligere tidspunkt.

– Utvalget er i ferd med å ferdigstille sin informasjonsinnhenting, og jobber nå med å utarbeide rapporten for oss. Den vil bli offentliggjort når den kommer, sier rådmann Jorun Gjørwad til Dagbladet.

Advokat Tor Erik Heggøy i Selmer som leder utvalget sier det har som mål å være ferdig til nyttår.

Hovedforhandling er ennå ikke berammet. Det kan bli aktuelt å legge ned påstand om forvaring.