NRK Meny
Normal

Markas første skistue råtner på rot

Det verneverdige tømmerhuset, Peisestua, i Holmenkollen i Oslo skulle vært pusset opp for tre år siden, men det har ennå ikke skjedd.

skiforeningen

– Deler av terrassen er i så dårlig forfatning av folk kan falle ned, hvis noen går utpå der, sier assisterende generalsekretær i Skiforeningen, Steinar Eidaker.

Foto: Kjell Vesje / NRK

– Peisestua råtner på rot og det er jo forferdelig trist, sier assisterende generalsekretær i Skiforeningen, Steinar Eidaker.

Det er Oslo kommune som eier den historiske tømmerbygningen, Peisestua, i Holmenkollen. Tømmerhuset har store råteskader, og Bymiljøetaten fikk en frist på tre år til å pusse det opp.

– Det er råteskader i tømre, og deler av terrassen er i så dårlig forfatning av folk kan falle ned, hvis noen går utpå der.

Steinar Eidaker, Skiforeningen
Skiforeningen ønsket å bruke Peisestua i Holmenkollrennene til helgen. Det har Plan- og bygningsetaten nektet, fordi det ikke vil være forsvarlig. Tømmerhuset har store råteskader.

Skiforeningen ønsket å bruke Peisestua i Holmenkollrennene til helgen. Det har Plan- og bygningsetaten nektet, fordi det ikke vil være forsvarlig.

Bymiljøetaten

– Vi har rett og slett ikke kunne prioritert det, sier pressetalsmann i Bymiljøetaten, Odd Bratteberg.

Foto: Kjell Vesje / NRK

Fristen er blitt borte i systemet

Bymiljøetaten sier de har oversett utbedringsfristen og prioritert andre ting. Pressetalsmann i Bymiljøetaten, Odd Bratteberg, beklager at det har skjedd.

– Vi har rett og slett ikke kunne prioritert midlene til å gjøre det, så dette har blitt utsatt. Konsekvensene har vært at vi ikke kan ha tatt Peisestua i bruk, fordi vi ikke har ferdig attest på den, sier pressetalsmann i Bymiljøetaten, Odd Bratteberg.

Ikke forsvarlig å bruke bygningen

Skiforeningen ønsket å bruke Peisestua i Holmenkollrennene til helgen. Det har Plan- og bygningsetaten nektet, fordi det ikke vil være forsvarlig.

Bygningsmyndighetene understreker i et brev til Bymiljøetaten at bygningen er bevaringsverdig. De har heller ingen forståelse for at Peisestua ikke har blitt høyt nok prioritert.

Folk kan falle ned

Skiforeningen må nå endre planer fordi huset er stengt.

– Vi har brukt Peisestua siden 1892. Helt siden Skiforeningen flyttet Holmenkollenrennene fra Husebybakken til Holmenkollen, sier assisterende generalsekretær i Skiforeningen, Steinar Eidaker.

Han synes det er trist at en slik historisk bygning ikke blir tatt skikkelig vare på.

– Det er råteskader i tømmeret, og deler av terrassen er i så dårlig forfatning at folk kan falle ned hvis noen går der.

– Ferdig til neste vinter

Prisen for å sette i stand Peisestua er 2,6 millioner kroner, ifølge Multiconsult.

Bymiljøetaten lover nå at restaureringen skal være gjennomført innen året er omme.

– Ja, vi skal få bygningen ferdig til neste vinter, sier Odd Bratteberg.