NRK Meny
Normal

Løslatt i voldtektssak

En 18-åring som er siktet i en av voldtektssakene på Grünerløkka, er løslatt fordi lagmannsretten mener det ikke har skjedd noe overfall.

Sverdrups gate
Foto: Arill E. Andersen/Kvasir bildesøk

18-åringen ble sammen med en 26-åring pågrepet etter at en 53 år gammel kvinne meldte fra til politiet om at hun var blitt overfalt av to ukjente menn. De to skal har tvunget seg inn i leiligheten hennes på Grünerløkka, og der skal kvinnen ha blitt voldtatt av den siktede 26-åringen. Samtidig tømte 18-åringen leiligheten for verdisaker, har kvinnen forklart.

- Ikke skjellig grunn til mistanke

Men saken tok en dramatisk vending da Borgarting lagmannsrett i dag avgjorde at 18-åringen skal løslates fra fengsel.

- Lagmannsretten kan på bakgrunn av foreliggende dokumenter ikke se at det nå foreligger skjellig grunn til mistanke om mer enn tyveri, heter det i kjennelsen.

- Fornærmede hevder hun skal ha blitt overfalt utenfor sin bolig, men lagmannsretten tror ikke at det har skjedd. Retten mener også at det er mest sannsynlig at det ikke har skjedd et ran, opplyser 18-åringens forsvarer, advokatfullmektig Nils Christian Nordhus, til VG Nett.

Opprettholder ranssiktelsen

Politiet opprettholder likevel siktelsen mot 18-åringen for grovt ran.

- Den forklaringen de selv har gitt, er langt på vei tilstrekkelig for å rammes av ransbestemmelsen, sier politiadvokat Arne Donald Andersen til VG Nett.

Begge mennene har i avhør forklart at det dreide seg om frivillig seksuell kontakt, mens den 53 år gamle kvinnen mener det skjedde under tvang.

Hevder det var frivillig sex

I politiavhør har 18-åringen forklart at den 26 år gamle somalieren møtte kvinnen på byen, og at han inviterte 18-åringen med hjem til kvinnen.

Der hadde 26-åringen sex med kvinnen, men ifølge 18-åringen skal dette ha vært frivillig.

18-åringen har forklart at kvinnen deretter anklaget de to for å ha stjålet en lommebok og en mp3-spiller fra veska hennes. Han forteller at det oppstod håndgemeng mellom 26-åringen og kvinnen, men at situasjonen etter hvert roet seg, og at kvinnen låste de to ut av leiligheten.

Vurderer motanmeldelse

Politiet ønsket å varetektsfengsle 18-åringen og begrunnet det med fare for gjentakelse. Han er tidligere dømt for voldsutøvelser, samt vinnings- og narkotikakriminalitet. De fikk medhold i Oslo tingrett, men Borgarting lagmannsrett vurderte bevisene annerledes.

- Min klient har sittet uskyldig fengslet nokså lenge og vurderer nå om han skal anmelde kvinnen for falsk forklaring, sier Nordhus til VG Nett.