Krever fortgang i nytt sonesystem

De rødgrønne partiene i Akershus vil ha framskyndet ordningen med billigere billetter og et enklere sonesytem i kollektiv-trafikken.

Tog i fart

50 kroner kan bli den nye billettprisen fra de ytre delene av Akershus og inn til Oslo med det nye sone- og takstsystemet. Illustrasjonsfoto.

Foto: Knai, Vidar / SCANPIX

Fylkesrådmannen i Akershus har foreslått nytt sone- og takstsystem fra 2011, men de rødgrønne partiene krever at det kommer på plass fra september neste år.

– De som bor på Lillestrøm og pendler til jobben i Oslo, vil spare 305 kroner i måneden med det nye sonesystemet, sier Alexander Fosse Andersen (Sp).

Kan spare store penger

– De som bor på Årnes betaler 1859 kroner for månedskortet til Oslo. Med det nye systemet kan prisen bli 1430 kroner. I året vil det utgjøre godt over 4000 kroner for en pendler, så det betyr betydelig besparing for de aller fleste reisende, sier Fosse Andersen.

Enkeltbillettene kan også bli mye billigere.

Det blir antydet at en buss eller togreise fra de ytre delene av Akershus og inn til Oslo kan komme til å koste rundt 50 kroner.

Så billig kan det bli

Dersom prisene blir slik Akershus-politikerne antyder kan mange spare 3-4000 kroner i året.

Prisen for månedskort innen 1 sone foreslås satt til 590 kroner og prisen på enkeltbillett til 24 kroner. For reise over 2 soner blir prisen 37 kroner for enkeltbillett og 1010 kroner for månedskort. Over 3 soner kan månedskortet koste 1430 kroner og enkeltbilletten 50 kroner.

Slik blir sonene:

Sone 1: Østre Bærum og Oslo.

Sone 2: Resten av Bærum og Asker, Ski, Lillestrøm og Nittedal.

Sone 3: Resten av Akershus.

Komplisert system

Opprinnelig var planen å innføre det nye sonesystemet allerede fra våren 2010. Men omleggingen fra 88 til tre soner i Oslo og Akershus er svært komplisert.

Ruter har signalisert at de trenger tid fram til 1.januar 2011, men så stor tålmodighet har ikke de rødgrønne partiene.

– Vi må huske på at prinsippene er vedtatt og det mangler bare å putte pengene inn i det og velge hvilken modell man vil ha, sier Erlend Helle (SV).

– Det står bare på Ruter for den praktiske gjennomføringen og da er det uforståelig at man skal bruke mer enn ni måneder, mener han.

Koster flesk

Forslaget om å fremskynde det nye sone- og takstsystemet med fire måneder blir lagt fram i fylkesutvalget i Akershus torsdag ettermiddag og skal opp til endelig votering i fylkestinget 10.desember.

Systemet koster flesk og de rødgrønne er også misfornøyd med rådmannens forslag om å ta penger fra en kollektivpott som skulle brukes til å betale for ekstra bussavganger i fylket.

Arbeiderpartiet mener systemet bør betales av bompenger.

– Da får vi både bedre og billigere kollektivtrafikk, sier Rolf Lasse Lund (Ap).

Les andre saker om kollektivtrafikken i Oslo og Akershus:

Hva synes du om forslaget til nytt sone- og takstsystem: