Krever bedre oppfølging

Legevakten i Oslo må gi voldtektsofre det tilbudet de har krav på, det mener sosialpolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Trond Jensrud.

Legevakten Oslo
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Kvinner som har blitt utsatt for voldtekter i Oslo får ikke den terapien og hjelpen de har krav på, fordi legevakten ikke har råd.

Dette er ikke holdbart, mener Jensrud.

Trond Jensrud
Foto: Stig Kalsæg Sulland / NRK

- Jeg mener at legevakta må gi det tilbudet de skal, som de mener er faglig forsvarlig, og skape trygghet for den enkelte som rammes. Og så får de heller ta rundene med byrådet og bystyret i forhold til ekstrabevilgninger hvis det er behov for det, sier Jensrud.

Lover mer penger

Det har vært unormalt mange voldtektsforsøk i Oslo i vinter. Senest natt til lørdag ble en kvinne overfalt og førsøkt voldtatt på Majorstuen.

- Kvinner som har vært utsatt for voldtekt skal bli fulgt opp på en skikkelig måte. Det lover byråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug.

Byråden innrømmer at stat og kommune er uenige om hvordan voldtektsmottaket skal finansieres, men sier at hun skal gjøre alt hun kan for å få pengene på plass.

Sylvi Listhaug
Foto: NRK

- Vi må ta oss råd

- Jeg kommer til å stå på som en hauk, for at vi skal sikre disse tre millioner kronene, enten på den ene eller den andre måten. Dette er et så viktig arbeid at vi må ta oss råd til å gi kvinner som blir utsatt for voldtekt et skikkelig tilbud, i etterkant av en så forferdelig opplevelse, sier Listhaug.

- Men jeg forventer også at staten tar sin del av utgiftene, for eksempel for den rettsmedisinske undersøkelsen, legger hun til.

Frykter for kvinnenes helse

Tallet på voldtekter har økt med 25 prosent siden i fjor sommer. Samtidig har pengebevilgningene fra kommunen ikke blitt større.

Legevakten i Oslo har regnet ut at de trenger tre millioner kroner hvert år, for å imøtekomme pågangen fra kvinner som har vært utsatt for overgrep.

- Det å få lov å snakke om det, si noe om hvordan man opplever det som har skjedd. Skille normalreaksjoner fra mer alvorlige reaksjoner. Vi vet at på denne måten kan vi hindre at de får varige psykiske lidelser, sier direktør for legevakten, Endre Sandvik

Voldtektsbølge i Oslo 2007

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.