Kommuner drømmer om langdistanseforhold

Ett sted i landet drar to kommuner flørten langt. Uten felles grense og minst en 20 minutters kjøretur mellom hverandre diskuterer de likevel en fremtid sammen.

Laster kart, vennligst vent...

Her ser du to kommuner som flørter, litt på avstand kan vi si. Mellom dem ligger Nannestad.

Oppdatert onsdag formiddag: Kommunen skal hete Gardermoen kommune.

I dag undertegner Ullensaker og Hurdal intensjonsavtale om å slå de to kommunene sammen. Trolig finnes ikke maken i landet.

– Vi synes dette er det naturlige valget når de andre kommunene på Øvre Romerike ikke ønsker å jobbe for en felles kommune, sier Runar Bålsrud (V). Han er ordfører i landlige Hurdal, en kommune med drøyt 2500 innbyggere.

Det er i dag kommuner som er delt av en fjord, slik at man må kjøre via andre kommuner for å komme til sitt kommunesenter. I kommunereformen diskuteres det flere steder sammenslåinger som kan gi lignende resultat, for eksempel Harstad og Ibestad i Troms.

Statssekretær Grete Ellingsen

Lover å ikke sette opp bom

Hans Thue, ordfører Nannestad

Hans Thue, ordfører i Nannestad.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Men hva sier ordføreren i en av kommunene som ligger mellom Ullensaker og Hurdal?

– Neida, vi lover å ikke sette opp noen bom. Noen straffetoll skal det heller ikke bli. Men det er klart det er en underlig konstellasjon. I resten av Norge kobler man sammen kommuner som ligger inntil hverandre, sier ordfører Hans Thue (Ap) i Nannestad.

Selv har han ikke noe ønske om å bli med i storkommunen - en holdning han deler med flere av kollegene på Øvre Romerike. Noen har spekulert på om annonseringen av forholdet mellom Ullensaker og Hurdal er en plan for å få Stortinget til å tvinge flere kommuner med i samarbeidet.

– Nei. Det er det ikke. Vi må se på de behovene og ønskene vi har, hvordan vi kan videreføre vårt lokalsamfunn inn i framtida. Da har vi sett at ved å samkjøre vår kommune med Ullensaker kommune, så tror vi at det kan bli en god kommune, sier Hurdals ordfører Runar Bålsrud.

Ifølge kommunaldepartmentet er det ikke noe i veien for sammenslåing mellom kommuner uten felles grense.

Hvis kommunestyrene i Hurdal og Ullensaker gjør vedtak om at de to kommunene vil slå seg sammen, vil regjeringen ta det med i vurderingen som legges frem for Stortinget våren 2017.

Statssekretær Grete Ellingsen
Runar Bålsrud, ordfører Hurdal

Ordfører Runar Bålsrud i Hurdal snakker ikke med naboen på andre siden av kommunegjerdet - men naboen bortenfor det igjen.

Foto: Dag Aasdalen / NRK
Knut Fredrikstad, Hurdal

– Det virker jo i utgangspunktet litt rart, men jeg tror det kan dra med flere tilliggende kommuner, sier Knut Fredrikstad utenfor bensinstasjonen i Hurdal. Han er for at Hurdal og Ullensaker skal snakke om å slå seg sammen.

Foto: Dag Aasdalen / NRK
Brita Minge, Hurdal

– Jeg syns det er vanskelig å se det for meg. Jeg vet ikke om det er positivt eller negativt, sier Brita Minge.

Foto: Dag Aasdalen / NRK