Hopp til innhold

Kjøp kålrot nå!

Ribba eller pinnekjøttet er i hus allerede, så da er vel alt klart til den store julemiddagen, da? Eller?

Pinnekjøtt med kålrotstappe

Hvis du skal ha pinnekjøtt på julaften, bør du kjøpe inn det du trenger til kålrotstappe allerede nå, sier Åse Kringlebotn i Matprat.

Foto: Mari Svenningsen / Matprat.no

Åse Kringlebotn i Matprat

Åse Kringlebotn i Matprat oppfordrer folk til å handle inn tilbehøret til julemiddagen i god tid.

Foto: Kaia Means / matprat.no

Åse Kringlebotn, informasjonssjef i Matprat, har selv opplevd å lete etter karve i butikk etter butikk, og det mener hun er julestress du kan klare deg uten. Nå advarer hun andre mot å havne i den samme fella.

– Gå ut og handle småtingene til tilbehøret nå! Man behøver ikke gjøre alt i siste liten.

– Tre av fire norske familier har ribbe eller pinnekjøtt på julaften, og de fleste har jo tenkt på hvordan man skal skaffe seg disse hovedingrediensene. Men husk på for eksempel karven, for det kan bli tomt!

God lukt med surkål

Surkål

Lager du surkålen selv, får du god lukt i huset på kjøpet.

Foto: Astrid Hals / Matprat.no

Karve trenger Kringlebotn til surkålen. Og hvis du vil ha et alternativ til julevask og grønnsåpe for å få huset til å lukte jul, er det bare å satse på hjemmelaget surkål.

– Det er jo så enkelt å lage det selv, og det blir så god lukt i huset. Det er veldig mange som sier at akkurat julaften vil de lage surkålen selv.

Husk kålrot og vaniljestang

Skal du ha pinnekjøtt med kålrotstappe, bør du handle kålrot nå. Det kan nemlig bli tomt på selve dagen, forteller Kringlebotn.

Et annet tips til handlelista i dagene før jul er vaniljestang til karamellpuddingen.

Dobbelt så mye egg i jula

Og dersom du allere har det du trenger av karve, kålrot og vaniljestang, foreslår Kringlebotn at du likevel tar deg en tur innom butikken og kjøper egg.

– Egg spiser vi dobbelt så mye av i jula. Norske egg kan ligge i månedsvis i kjøleskapet, man kan ta stemplingsdatoen med en skikkelig klype salt.

– Og med egg kan du variere restematen gjennom romjula, for eksempel restepanne med kjøttbiter, omelett, pannekaker og crêpe.

Du finner flere oppskrifter på julemat i denne oversikten på matprat.no.

Og husk: - Ikke tøm ribbefettet i vasken