NRK Meny
Normal

Kritiserer miljøskadelig fyring

Oslo-politikerne er kritiske til utstrakt bruk av olje og gass i fjernvarmesystemet.

Fjellanger
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Flertallet i Oslo bystyre krever nå at ikke så mye av fjernvarmen i Oslo stammer fra fossile energikilder.

- Hvis man markedsfører fjernvarme, som en miljøvennlig energiløsning, så må man også se at det er så lite som mulig av fossile energi i dette systemet, sier Guro Fjellanger, bystyrerepresentant for Oslo Venstre.

I dag er under 60 prosent av fjernvarmen i Oslo fra fornybare kilder. Resten er fyringsolje, naturgass og elektrisitet, som i denne sammenhengen ikke regnes som fornybar energi. Målet til Hafslund Fjernvarme er å øke fornybarandelen til 80 prosent.

- I Oslo har vi planer om å bygge ut fjernvarmesystemet ganske kraftig og levere ganske mye mer fjernvarme i årene som kommer. Da skal vi bygge fornybare produksjonskilder, som biobrenselanlegg, store varmepumper og avfallsforbrenningen skal utvides, sier Rune Volla, direktør for produksjon og drift i Hafslund Fjernvarme.

Krever 100 prosent

Men 80 prosent fornybar energi er ikke godt nok for oslopolitikerne. Fjellanger har ledet arbeidet med en omfattende energihandlingsplan, som bystyret behandler på torsdag. Her krever alle partier unntatt Fremskrittspartiet en plan for utfasing av alt fossilt brensel i fjernvarmenettet.

- Vi stiller krav om at all fossil oppvarming i hele byen skal fases ut innen 2020. Det er fordi vi vil bare ha fornybar energi i denne byen. Oslo har et strengt klimamål om å halvere kilmagassutslippene innen 2030, sier Fjellanger.

Umulig mener Hafslund

Men Hafslund vil også i framtida måtte fyre opp olje-, gass og elektrokjeler på de kaldeste vinterdagene. Kraftgiganten mener at å bygge opp et produksjonsapparat der all fjernvarme er forbybar også vinterstid er hverken praksisk eller økonomisk mulig.

- Det kommer til å ta litt i granne tid, fordi for det her er forholdsvis nye brensler, og tilgangen er i dag ikke stabil. Produktene er ikke spesielt standariserte. Men det er absolutt en målsetning for oss å komme dit, at vi kan leverer en full fornybar energi av fjernvarme i Oslo, sier Volla.