Hopp til innhold

Jakter kreps med håv og lykt

Vil du fange din egen krepsemiddag, må du kaste deg rundt; sesongen varer bare to uker til.

– Jeg har kappet en pinne og så skal vi binde fast en bomullstråd med en fiskebit i enden. Det kan godt være en kotelett eller hva som helst, krepsen er glad i det meste, forklarer fiskebiolog i Norges jeger- og fiskerforbund Øyvind Fjeldseth.

Krepsefiske

Makrell og abbor er fin-fint som krepseåte.

Foto: Petter Sommer / NRK

Brasme som åte

Selv er han en ivrig krepsefisker, og lærte fangstmetoden som barn.

– Som guttunge fisket vi i Steinsfjorden, som kanskje er landets beste krepsevann. Der var det en del litt mer profesjonelle krepsefiskere som gjerne skulle bruke fiskesorten brasme. Det mente de var det eneste som funket til å fange kreps. Derfor fisket vi masse brasme i Drammenselva og solgte til krepsfiskerne. Da fikk vi være med og krepse av og til.

MERK! Det er ikke lov å bruke fisk som er fanget i andre ferskvannskilder som åte på grunn av faren for krepsepest.

– Kan fylle bøtter

Ferskvannskrepsen, eller edelkrepsen som den egentlig heter, er ganske dum. Selv om den er sky av natur og bare trekker mot land i mørket, er den nærmest sjanseløs mot mennesker om de besitter en pinne, en fiskebit, en lang håv og en sterk lykt.

– Noen ganger får du kanskje ikke mer enn en 10-15 stykker, andre ganger kan du fylle en tilitersbøtte. Med den plukkingen vi driver med, er 20-30 stykker en grei kveld, sier Fjeldseth.

Kort sesong

Krepsesesongen i Norge er veldig kort. Oslomarkas fiskeadministrasjon, som selger fiskekortene, ser det litt an fra år til år, og regner med at det er slutt innen et par uker.

Under kan du høre Fjeldseths tips til hvordan tilbrede krepsen.